Фіолетовий батат - не лише яскравий овоч тарілці, а й потенційний ключ до довголіття. Як виявилось, цей коренеплід багатий на антиоксиданти та сполуки, які можуть уповільнювати процеси старіння.
Про це повідомляє Surrey Live.
Чим корисний батат
Експерт із довголіття Ден Бюттнер розповідає про основні звички і звичаїв, яких дотримуються в окремих регіонах, включаючи Грецію, Каліфорнію, Коста-Рику та Італію, а також на островах Окінава на півдні Японії.
Ключовим компонентом окінавської дієти є широко споживаний батат, зокрема у фіолетовому сорті він відомий багатим вмістом антоціанів.
Цей вміст має багато переваг для здоров’я, від протизапальних властивостей і покращення зору та серцевої діяльності до допомоги в лікуванні діабету.
"Хочете жити довше? Їжте більше батату. Окінавці - одне з довгожителів на Землі - отримують понад 60% щоденних калорій із цих яскравих, насичених поживними речовинами коренеплодів", - пояснив він.
Дослідження показало, що довголіття Окінави значною мірою завдячує дієті, яка сильно залежить від фіолетового батату. Починаючи з 1600-х років, вважається, що жителі японського острова замінили рис - основний продукт, який вони не могли ефективно вирощувати - бататом, імпортованою з Китаю.
Фіолетовий відтінок походить від антоціанів - антиоксидантів, які сприяють покращенню здоров’я серця та потенційному зниженню рівня "поганого" холестерину. Вважається, що ці корисні овочі не відіграють жодної ролі в накопиченні холестерину, що робить їх ідеальним вибором.
Кому варто не їсти батат
Фіолетовий батат (як і інші види батату) загалом вважається корисним і безпечним для більшості людей. Проте є деякі категорії, яким слід бути обережними:
людям з алергією на батат або інші коренеплоди
людям з каменями в нирках - батат містить оксалати, які можуть сприяти утворенню каменів у нирках, особливо у людей з підвищеною схильністю до цього
хворі на діабет - хоч фіолетовий батат має нижчий глікемічний індекс, ніж звичайна картопля, він все одно містить вуглеводи. Треба контролювати порцію і рівень цукру в крові
при порушеннях роботи шлунково-кишкового тракту - велика кількість клітковини може викликати здуття, газоутворення або діарею в чутливих людей
Цей матеріал призначений для загальноосвітніх цілей і його не слід використовувати для постановки медичних діагнозів чи самолікування.