Для тих, хто не п'є каву, мелена та розчинна можуть бути однаковими. Обидва виглядають як мелені коричневі порошки. Але тільки здалеку. Але для любителів кави є велика різниця між меленою та розчинною кавою — як за зовнішнім виглядом, використанням, так і, що найважливіше, на свій смак. Розчинна кава має вигляд "кавового пилу" або кристалізації, тоді як мелена кава виглядає більше як "бруд", пише NV.
Для кожного типу кави є час і місце. Це означає, що ви можете із задоволенням використовувати як мелену, так і розчинну каву, залежно від ситуації. Мелена ідеально підходить для щоденного приготування вдома, але розчинна є ідеальним кавовим продуктом, який можна брати з собою. Але в чому причина відмінностей між меленою та розчинною кавою?
Мелена кава проти розчинної
Мелена кава — це просто смажені кавові зерна, які були подрібнені — на вимогу споживача або під час виробничого процесу — для використання в бажаному способі заварювання. З іншого боку, розчинна кава — це зварена кава, яка була висушена — вміст води видаляється шляхом сублімаційної або розпилювальної сушки, залишаючи гранули розчинної кави. Деякі відмінності між меленою та розчинною кавою — нижче.
Термін зберігання
Кава мелена і розчинна значно відрізняються за терміном зберігання. Залежно від умов термін придатності меленої становить від кількох тижнів до місяців. З іншого боку, розчинна може зберігатися до шести місяців після відкриття. Це робить її ідеальним варіантом для тих, хто хоче запастися. Однак, якщо ви шукаєте більш свіжий смак, придбання свіжої кави в зернах, ймовірно, буде кращим варіантом для вас.
Смак
Смак розчинної та меленої кави також відрізняється, оскільки розчинна зазвичай має більш гіркий, ніж свіжозварена мелена. Деякі описують смак як обвуглений або горілий. Проте, варіанти розчинної кави значно покращилися за останні кілька років.
Процес сушіння розчинної кави може призвести до втрати летких олій, які покращують її смак. Аромат розчинної та меленої кави також значно відрізняється, оскільки розчинна не має аромату меленої (особливо кави, щойно/нещодавно змеленої).
Зручність
З погляду зручності, розчинна кава є очевидним переможцем. Ви можете приготувати її швидко і будь-де, навіть якщо під рукою немає кавоварки. З цієї причини ви часто знайдете розчинну каву, упаковану в одноразові пакети, які легко взяти з собою.
Вміст кофеїну
Хоча це залежить від марки, розчинна кава, як правило, містить менше, ніж мелена. Розчинна кава містить близько 60−80 мг кофеїну на 225 г, тоді як зварена мелена містить приблизно 80−120 міліграмів на 225 г.
Використання меленої кави замість розчинної
Мелена кава має кілька переваг. Перш за все, споживачі можуть вибрати спосіб заварювання, використовуючи, наприклад, крапельний заварювач, кавоварку, Наприклад, використання збалансованої суміші зерен арабіки та робусти під час заварювання методом заливки підкреслює багаті та складні ноти.
З іншого боку, розчинна кава вже зварена на виробництві і готова, щоб споживачі доливали воду та негайно використовували. Завдяки цьому ви можете приготувати каву за секунди та взагалі позбутися від необхідності варити. Звичайно, деякі смаки зміняться під час сушіння кави до розчинних гранул, тому профіль розчинної кави буде дуже різним. Але хоча цей метод дає людині, яка п'є, менше контролю над смаком, він забезпечує швидкий і неймовірно простий спосіб приготування.
Порівнюючи мелену та розчинну каву, зрозуміло, що обидва продукти мають свої плюси та мінуси. Якщо той, хто п'є, готовий пожертвувати деякою складністю та смаком на користь швидкості та простоти, розчинна кава може бути правильним вибором. Для споживача, який хоче контролювати процес заварювання, попри потребу часу та зусиль, і вважає за краще зберегти смаковий профіль незмінним, мелена кава буде кращим варіантом.