Арахісова олія давно завоювала місце в коморі багатьох гурманів. Ця насичена горіхова паста не тільки має приємний смак, але і є чудовим джерелом корисних жирів і білка, пише NV.
Додайте пару ложок до цілозернового тосту або скибочок яблука — і отримаєте більш поживний перекус. Але чи замислювалися ви, як регулярне вживання арахісової олії впливає на здоров’я?
Чим корисна арахісова олія?
Підтримує здоров’я серця
Оскільки арахісова олія належить до рослинних продуктів, вона не містить холестерину. До того ж її жировий склад сприятливий для серцево-судинної системи. "Вона багата на мононенасичені жири, які можуть знизити рівень „поганого“ холестерину ЛПНЩ і тригліцеридів", — зазначає дієтолог Ван На Чун, власниця One Pot Wellness.
Дослідження підтверджують: включення арахісу та арахісової олії в раціон протягом шести місяців сприяє поліпшенню показників холестерину. Також доведено, що регулярне споживання горіхів і насіння знижує ризик серцево-судинних захворювань та інсульту. Однак для максимального ефекту важливо замінювати насичені жири більш корисними, мононенасиченими.
Сприяє контролю рівня цукру в крові
Якщо вам потрібно підтримувати стабільний рівень цукру, арахісова олія — вдалий вибір. "Вона містить жири та білки, які уповільнюють засвоєння вуглеводів, запобігаючи різким стрибкам цукру в крові", — пояснює дієтологиня Ліза Ендрюс, власниця Sound Bites Nutrition.
Дослідження показують, що додавання двох столових ложок арахісової олії до вуглеводистої їжі знижує її глікемічний індекс, а регулярне споживання цього продукту на 13% зменшує ризик розвитку діабету 2 типу.
Має антиоксидантні властивості
Арахісова олія може конкурувати з капустою за вмістом антиоксидантів! Вона багата на вітамін Е, кумарову кислоту, ресвератрол і p-кумарин, які захищають організм від серцево-судинних захворювань і деяких видів раку. Антиоксиданти нейтралізують вільні радикали, знижуючи рівень запалень і запобігаючи пошкодженню клітин.
Допомагає контролювати вагу
Хоча арахісове масло калорійне (близько 200 ккал на порцію), воно може бути частиною дієти для зниження ваги. "Багато хто боїться його високої калорійності, але насправді, корисні жири допомагають підтримувати відчуття ситості", — каже дієтологиня Марісса Бек, засновниця REVV Health.
Дослідження підтверджують: споживання арахісу та арахісового масла не заважає схудненню. Наприклад, у людей, які з'їдали порцію арахісу перед двома основними прийомами їжі, втрата ваги була такою ж, як у тих, хто дотримувався дієти з низьким вмістом жирів.
Можливі ризики та безпека арахісової олії
Алергія на арахіс
Приблизно 1,8% населення страждає на алергію на арахіс, яка може спричиняти свербіж, набряк, розлади травлення і навіть анафілаксію. Арахіс входить до списку дев’яти основних харчових алергенів, тому людям із чутливістю до нього варто уникати цього продукту.
Можливі забруднення
Арахісова олія може бути схильною до забруднення сальмонелою та афлатоксинами — речовинами, що виробляються цвілевими грибами. Однак великі виробники дотримуються суворих стандартів, мінімізуючи ризик наявності шкідливих речовин.
Як вибрати корисну арахісову олію?
На полицях магазинів представлено безліч варіантів арахісової олії, але не всі вони однаково корисні. Напис "натуральне" на пакуванні не завжди означає, що продукт справді здоровий — він може містити гідрогенізовані олії та цукор.
"Найкращий вибір — мінімально оброблена арахісова олія з простим складом: арахіс і невелика кількість солі", — радить Ван На Чун. Якщо хочеться різноманітності, можна приготувати ароматизовану пасту самостійно, додавши корицю, спеції або трохи кленового сиропу.
Повідомлення про здоров'я мають суто рекомендаційний характер. У випадку виникнення проблем — звертайтеся до лікаря. Не займайтесь самолікуванням.