Фото: NTB Scanpix/Shutterstock
Багатьом людям у дитинстві давали «аскорбінку» і змушували їсти апельсини, особливо під час застуди.
Фахівці Чернівецького обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України на Facebook-сторінці держустанови розповіли, у чому насправді полягає користь вітаміну С, пише МА АСС.
7 фактів користі вітаміну С:
- Захищає організм від шкідливих факторів навколишнього середовища шляхом підвищення детоксикаційної функції печінки та посиленого виведення з організму токсичних речовин, радіонуклідів, солей важких металів, нітратів;
- Оберігає «хороший», тобто екзогенний холестерин від окиснення, сприяє зниженню рівня «поганого» (ендогенного) і запобігає розвитку атеросклерозу та відповідно, його наслідків (інсульту, інфаркту міокарду тощо);
- Стимулює утворення імунних клітин, інтерферону та антитіл - тим самим захищає наш організм від вірусних та бактеріальних інфекцій;
- Допомагає організму синтезувати білок колаген, що є основою міцності опорно-рухового апарату та пружності шкіри, забезпечує еластичність та резистентність кровоносних судин;
- Бере участь у процесах метаболізму, захищає білки, ліпіди та вуглеводи від ушкодження активними формами кисню;
- Прискорює процеси загоєння ран;
- Допомагає організму засвоювати залізо, тому є необхідним в раціоні людей із залізодефіцитними анеміями, молодих жінок з надмірними менструаціями;
«Відсутність у харчовому раціоні аскорбінової кислоти (авітаміноз С) викликає захворювання під назвою «цинга», що проявляється кровоточивістю ясен та ламкістю судин. Нестача вітаміну С (гіповітаміноз С) призводить до різкого зниження опірності організму до вірусних та бактеріальних захворювань», - йдеться у повідомленні.
Запідозрити нестачу вітаміну С можна за такими ознаками: зниження працездатності, блідість шкірних покривів; швидка втомлюваність, зниження уваги, тривале загоєння ран, порушення сну. Добова потреба вітаміну С для дорослої людини становить 60-110 мг.
Аскорбінова кислота органічного походження не синтезується людським організмом. Основними природними джерелами цього водорозчинного вітаміну є свіжі фрукти та овочі, зокрема цитрусові, ківі, відвар шипшини, обліпиха, квашена капуста, червоний перець, броколі, смородина, полуниця. Слід зауважити, що під час термічної обробки продуктів (тривале кип’ятіння, тушкування) кількість вітаміну С зменшується. Також через хорошу розчинність цього вітаміну у воді не слід перед споживанням довго вимочувати овочі та фрукти.
«Пам’ятайте, що для більшості людей збалансоване харчування забезпечує достатню кількість вітаміну С в організмі», - йдеться у дописі Чернівецького обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України.