Яєчний салат можна зустріти не тільки в чистому вигляді, а й у складі сендвічів, салатів або в поєднанні з копченим лососем. До того ж, у різдвяні дні багато хто подає рулети з яєчним салатом як святкову закуску.
"Популярність яєчного салату пояснюється його кремовою текстурою, ситністю та універсальністю. Ця швидка і багата білком страва підходить як для перекусу, так і для повноцінного прийому їжі", — пояснює Алекс Ларсон, дипломований дієтолог і засновник Alex Larson Nutrition.
Що являє собою яєчний салат?
Основою цієї страви є зварені круто яйця, хоча іноді використовують яєчню-бовтунью. Для кремової текстури до них додають майонез і діжонську гірчицю. Для легшого варіанту майонез замінюють на грецький йогурт або низькокалорійний соус. Часто до рецепта входять овочі та зелень — червона цибуля, селера, зелена цибуля, кріп і петрушка. Доповнювати смак можуть лимонний сік, паприка або навіть соус Вустершир.
"Солоні огірки, паприка, сіль і перець — традиційні добавки для яєчного салату", — зазначає Майя Феллер, зареєстрована дієтологиня і засновниця Maya Feller Nutrition.
Чи корисний яєчний салат?
Залежить від інгредієнтів та їхніх пропорцій. Основу салату складають яйця, багаті вітамінами A, D, B12, рибофлавіном, холіном, а також мінералами — цинком, селеном, фосфором і калієм. Одне велике яйце містить близько 6 грамів білка і менш як 75 калорій, що робить його поживним і низькокалорійним продуктом.
"Білок у яйцях сприяє відновленню та росту м’язів, — додає Ларсон. — А холін важливий для здоров’я мозку, клітин і зору". На додачу до цього овочі в складі салату насичують організм вітамінами C, K, клітковиною і магнієм, підтримуючи здоров’я шкіри, очей і травної системи.
Чи є ризики?
Майонез, який часто використовується в рецептах, містить насичені жири та калорії, що за надмірного вживання може нашкодити серцю. "У покупних варіантах яєчного салату часто високий вміст натрію, що також може бути несприятливим", — зазначає Ларсон.
Однак, обираючи домашній варіант із мінімальною кількістю майонезу або його заміною на йогурт, сметану чи авокадо, яєчний салат стає корисною стравою. "Яйця багаті поживними речовинами, і їхнє регулярне вживання тільки покращує раціон", — стверджує Феллер.
Повідомлення про здоров'я мають суто рекомендаційний характер. У випадку виникнення проблем — звертайтеся до лікаря. Не займайтесь самолікуванням.
Редактор: Анастасія Апетрі
28-12-2024, 01:15