Ілюстративне фото
У 2024 році для приготування дванадцяти традиційних страв різдвяної вечері необхідно буде витратити близько 1365 грн. Підрахували також й скільки вартуватиме кожна страва окремо.
Такий підрахунок вартості страв для святкової вечері зробили науковці Інституту аграрної економіки за середніми цінами супермаркетів України станом на початок грудня, пише Медіа агентство АСС з посиланням на інформацію Укрінформу.
За їхніми розрахунками, різдвяне меню зі страв, які є традиційними для такого столу середньостатистичної родини: кутя і узвар, смажена риба, вінегрет, вареники (з картоплею, з капустою, з вишнями), тушкована капуста, борщ пісний з квасолею, смажена картопля, овочі свіжі і солоні – обійдуться в розрахунку на середньостатистичну родину близько 1365 грн, станом на 11 грудня 2024 року.
За розрахунками науковців, приготування пшеничної куті (950 г продуктів традиційної рецептури) обійдеться у 175,05 грн і стане другою за вартістю стравою на святковому столі.
Найдорожчими інгредієнтами страви цьогоріч стали: мак – 68,5 грн за 200 г, а також волоські чищені горіхи – 44,89 грн та родзинки – 21,73 грн за 100 г відповідно. Основний компонент куті – крупа пшенична з твердої пшениці – коштуватиме 21,30 грн за 400 г, а за мед заплатимо ще 16,90 грн за 100 г.
Традиційний для українського столу узвар із сушених яблук, груш і чорносливу коштуватиме 105,36 грн (600 г на 2 л води).
У цьому році найдорожчою стравою на столі буде смажена риба, ціна якої становитиме 306,97 грн (за 2 кг живого коропа - 301 грн, а за 200 г борошна – 5,97 грн).
Вартість пісного борщу з квасолею буде третьою з найдорожчих на різдвяну вечерю. За 2,535 кг продуктів (на 2 л води) треба буде віддати 131,94 грн. Найдорожчою складовою стане квасоля біла суха (300 г) – 43,53 грн.
Так, за 362 г картоплі доведеться заплатити 12,59 грн, за капусту (300 г) – 12,66 грн, цибулю (100 г) – 1,75 грн, моркву (400 г) – 12,08 грн та буряк (800 г) – 16,15 грн. Крім того, необхідно буде додати по 70-75 г помідорів – 8,31 грн та томатної пасти – 11,82 грн.
За салат «Вінегрет» (1,73 кг продуктів) українці віддадуть 67,75 грн, а найдорожчими стануть бочкові солоні огірки - 21,40 грн за 200 г.
Традиційно різдвяний стіл буде наповнений варениками. Так, за вареники з картоплею (1,51 кг продуктів) потрібно буде заплатити 50,06 грн, з капустою (1,481 кг продуктів) - 52,50 грн, а з вишнею - 69,74 грн (за 810 г продуктів).