Ілюстративне фото
Цей піст називають Різдвяним.
Сьогодні розпочався останній багатоденний піст 2024 року. Він триватиме сорок днів – до 24 грудня, до Святвечора.
Щодо обмежень у споживанні їжі, то традиційно в період Різдвяного посту утримуються від м’яса, молока, сиру, яєць, вершкового масла. У вівторок, четвер, суботу та неділю, а також на свято Введення в храм Пресвятої Богородиці (21 листопада) дозволяється споживання риби. Після дня вшанування пам'яті святителя Миколая (6 грудня) і до передсвята Різдва Христового (20 грудня) риба дозволяється тільки в суботу та неділю. Про це повідомили на фейсбук-сторінці ПЦУ, пише Медіа агентство АСС.
Коли з’явився Різдвяний піст?
У більш-менш сучасному вигляді він виник близько IX століття. Його появу пов'язують з розквітом чернецтва після перемоги над єрессю іконоборства. Спочатку сорокаденний Різдвяний піст був притаманний лише для чернечої традиції; він згадується у ранніх редакціях Студійського уставу. Водночас піст для вірних тоді був значно коротшим і тривав лише 5 днів перед святом.
Перехід до більш загальної і суворішої практики Різдвяного посту відбувся в кінці ХІ – на початку ХІІ століття. Тоді сорокаденне постування поширилось і на вірних, а також було заборонено вживати скоромну їжу (м’ясні та молочні продукти), риба дозволялась лише суботами, неділями і на свята. Остаточно загальний формат для Різдвяного посту закріпився у Східній Церкві в XIII – XIV століттях.