Штурханці - традиційна українська страва з картопляного тіста та сиру. Назву картопляні пиріжки отримали від способу приготування - начинку злегка "заштовхують" в тісто. Зазвичай штурханці подають до столу зі шкварками або вершковим маслом.
Про те, як готувати штурханці з картоплі, розповідає кулінарний YouTube-канал "Кулінарні витівки".
Що треба для штурханців з сиром
Для того, щоб приготувати штурханці з сиром, потрібні такі продукти:
картопля - 400 г
сир - 150 г
яйце - 1 шт.
молоко - 50 мл
масло - 50 г
кріп - 20 г
часник - 1 зубчик
крохмаль - 8 ст. л.
сіль - 2 ч. л.
Як готувати штурханці з сиром
Картоплю для тіста потрібно відварити. Попередньо чистити коренеплоди не потрібно - бульби відварюють в шкірках.
Тим часом готують начинку. Сир потрібно перекласти в миску, до нього слід почистити і натерти часник. Зелень треба промити, обсушити і подрібнити, а потім всипати в миску з сиром.
Інгредієнти для начинки перемішують, злегка розминаючи виделкою. Після цього за бажанням можна додати 1/2 ч. л. солі, але, якщо сир достатньо солоний, це не потрібно.
Відварені картоплини потрібно почистити від шкірки, після чого натерти або перемолоти м'ясорубці. Картоплю для тіста потрібно підсолити 1 ч. л. солі, додавши 5 ст. л. крохмалю.
Влийте в подрібнені картоплини молоко і розбийте яйце. Масло потрібно розтопити до стану рідини і влити до майбутнього тіста. Вимішайте масу, за необхідності додаючи крохмаль.
Сформуйте з картопляного тіста 6-7 невеликих кульок однакового розміру. Щоб сформувати штурханці, в кульках з тіста потрібно зробити невелике заглиблення і покласти приблизно 1 ч. л. начинки.
Щоб заліпити штурханець, спочатку защіпують краї, а потім, покачуючи штурханець в руках, формують циліндр. Готові штурханці потрібно притрусити крохмалем.
Закип'ятіть підсолену воду в великій каструлі й занурте в окріп штурханці. Після спливання, страву проварюють ще протягом 2-3 хвилин.
Тоді, щоб зупинити процес приготування, штурханці радять залити холодною водою. Найкраще штурханці смакують з присмаженим салом або маслом.
Редактор: Ангеліна Петльована
9-11-2024, 00:15