русский корабльнахуй
 
Здоров'я  23 жовтня 2024 11:11 

Вживайте один зубчик часнику щодня: лікар назвав продукти, які зменшують утворення тромбів

підтримай автора: оригінал
7
940
0
Деякі продукти та інгредієнти можуть знизити ймовірність утворення тромбів. І їхнє регулярне споживання зменшує ризик утворення тромбів разом із поліпшенням загального здоров’я.
Про це пише гастроентеролог, завідувач кафедри громадського здоров'я та нутриціології НУБіП України Олег Швець.
Водночас лікар зауважує, що їжа не може розглядатися в якості заміни препаратам, призначеним для контролю згортання крові та утворення тромбів. Утім низка продуктів, як демонструють позитивні результати досліджень при регулярному вживанні.
1️⃣ ОЛИВКОВА ОЛІЯ
Вживання оливкової олії хоча б раз на тиждень знижує активність тромбоцитів. Це клітини крові, які, утворюючи конгломерати, запускають утворенню тромбів. Оливкова олія першого віджиму багата фенолами, що впливають на білки у крові, які відіграють важливу роль у її згортанні. Так, у людей з високим рівнем холестерину, які їли білий хліб з 40 мл оливкової олії першого віджиму, багату на феноли, в крові було менше факторів, що викликають тромби. Іноді на етикетці вказують вміст фенолів, але не завжди.
Найкраще брати оливкову олію першого віджиму (EVOO). Така олія також містить корисні для серця поліненасичені жирні кислоти. Науковці вважають, що саме через ці компоненти вона сприяє захисту серця, запобігає утворенню тромбів і допомагає регулювати артеріальний тиск.Оливкову олію можна використовувати замість вершкового масла чи соняшникової олії в салатах, до печеної картоплі чи хліба.
2️⃣ ІМБИР
У лабораторних дослідженнях імбир зменшує згортання крові, запобігаючи злипанню тромбоцитів. Але дослідження його впливу на ймовірність утворення тромбів у людей здебільшого неоднозначні: деякі підтверджують такий вплив, інші — спростовують його.
В одному дослідженні у жінок, які їли 5 грамів сирого імбиру щодня, помітили зниження рівня одного з білків крові, який зазвичай сприяє утворенню тромбів. Подібні результати спостерігалися й у здорових чоловіків, які їли 5 грамів імбиру двічі на день.
У більшості досліджень учасники вживали імбир щодня, а іноді два-три рази на день. Зазвичай розмір порції коливався від 3,6 до 5 грамів. Це приблизно 2½ чайної ложки меленого імбиру або 4-5 чайних ложок тертого чи свіжонарізаного кореня імбиру. Імбир сушили, варили, давали сирим або в капсулах.
Корінь імбиру вважається безпечним. Щоденне споживання до 4 грамів, швидше за все, не спричинить жодних побічних симптомів. Але вживання 6 або більше грамів щодня може провокувати дискомфорт у шлунку.
3️⃣ ЧАСНИК
Вживання одного зубчика часнику (приблизно 3 г) щодня протягом 16 тижнів призвело до зниження рівня тромбоксану на 80%. Це речовина, що виробляється тромбоцитами та бере активну участь у згортанні крові.
Лабораторні дослідження також виявили, що часник запобігає злипанню тромбоцитів і утворенню тромбів. Але немає жодного дослідження, яке безпосередньо розглядало б вплив часнику на ризик утворення тромбів. У будь-якому випадку, додавання зубчика часнику до домашніх страв є хорошим способом покращити їх смак і поживність.
4️⃣ КОРИЦЯ
Ця спеція містить кумарин, що в лабораторних дослідженнях показав здатність запобігати утворенню тромбів. Інші дослідження виявили, що інші сполуки в кориці запобігають злипанню тромбоцитів і утворенню тромбів. Втім, цього недостатньо, щоб оцінити вплив кориці на утворення тромбів у людей. І жодне з існуючих досліджень не дає рекомендованої дози для потенційного ефекту розрідження крові.
Кілька досліджень за участі людей показали, що споживання від 2 до 6 грамів кориці на день може захистити від серцевих захворювань, а також знизити рівень цукру в крові у людей з діабетом. Тож додавання чайної ложки кориці до кави чи пластівців має одразу декілька переваг для здоров’я серця та стану кровоносних судин.
5️⃣ КАЄНСЬКИЙ ПЕРЕЦЬ
Цей гострий перець містить капсаїцин, від якого й пече в роті. Ця речовина, за результатами лабораторних досліджень, має ефект розрідження крові. Так, капсаїцин запобігає склеюванню тромбоцитів і утворенню тромбів у лабораторних гризунів. Але дослідів, які б вивчали, чи насправді вживання каєнського перцю впливає на ймовірність утворення тромбів у людини, вкрай мало.
Хоча докази обмежені, деякі дослідження показали, що люди, які їдять гостру їжу (як гострий перець) шість-сім разів на тиждень, живуть довше порівняно з тими, які їсть гостру їжу рідше одного разу на тиждень. Тож перець має й інші переваги для здоров’я.
6️⃣ КУРКУМА
Жовтий колір та протизапальну дію цій спеції надає куркумін. Дослідження, проведені в лабораторії, показали, що куркумін діє декількома способами, зменшуючи утворення тромбів. Але знову ж таки, необхідні дослідження, щоб зрозуміти вплив харчової куркуми на ризик утворення тромбів у людей.
Загалом, куркума має багато інших переваг для здоров’я. Її рекомендована кількість складає від 500 мг до 2 г куркуми щодня. Це приблизно від 2 до 10 чайних ложок. Куркуму легко додавати до будь-яких страв: супів, овочів, рису або яєць.
Редактор: Людмила Осадчук
23-10-2024, 11:11

Схоже


02 листопада 2024 01:15 
Здоров'я Можна їсти щодня: три продукти, які знижують ризик утворення тромбів

14 жовтня 2024 20:24 
Здоров'я 5 продуктів, які завдають шкоди артеріям та утворюють тромби

29 жовтня 2024 14:58 
Здоров'я Продукти, які можуть знизити ймовірність утворення тромбів: від часнику до куркуми

24 жовтня 2024 03:06 
Здорово У МОЗ дали поради як зменшити ризик утворення тромбів

19 липня 2024 20:59 
Здоров'я Знижує цукор в крові та захищає від хвороб: який популярний овоч потрібно їсти всім