Ілюстративне фото
Основною причиною отруєнь в області, як і в минулі роки, залишаються вживання умовно їстівних грибів, зокрема маремух та глив, а також недотримання технології приготування страв.
Як повідомляє Чернівецька ОВА, на Буковині зафіксували 3 випадки отруєння при купівлі грибів на ринках Чернівців: 2 випадки на ринку Центральний та 1 - у стихійних продавців біля ринку «Головний».
На сьогодні в лікарні перебуває 1 особа в стані середньої важкості, пише Медіа агентство АСС.
Для порівняння, торік на території області був зафіксований лише 1 випадок отруєння грибами у побуті, воно було викликане вживанням смажених білих грибів.
Лікарі застерігають буковинців та просять дотримуватись основних правил безпечного збирання та приготування грибів:
- Збирайте лише добре знайомі вам гриби. За найменшого сумніву одразу викиньте гриб, не залишайте його поряд з іншими.
- Не беріть занадто молоді чи старі гриби — їх легко переплутати з отруйними.
- Не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій: гриби вбирають в себе широкий спектр отруйних речовин, зокрема важкі метали.
- Не куштуйте сирі гриби.
- Вдома ще раз ретельно перевірте гриби: всі сумнівні треба викинути.
- Готуйте гриби протягом першої доби після збирання.
- Варіть гриби не менше трьох разів, щоразу в свіжій підсоленій воді не менше 30 хв.