Автор фото - Юрій Стороженко
Останні кілька тижнів буковинці часто отруюються грибами. За даними Чернівецького центру контролю та профілактики хвороб МОЗ, за останній тиждень в області зареєстрували дев’ять випадків отруєння грибами. На щастя, обійшлося без летальних ситуацій. Постраждало 14 осіб, із них – шість дітей.
Про це ідеться у публікації "МБ" від 17 жовтня, пише molbuk.ua
Дітям до 12 років гриби не можна
Як розповів лікар обласного Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Михайло Шумко, щодня надходить дуже багато викликів зі скаргами на отруєння грибами – до 15 на добу, а іноді й більше. Минулими роками, каже, стільки не було, а цієї осені справжній сплеск.
"Днями завіз до реанімації обласної лікарні чоловіка, стан дуже важкий. Він сам збирав гриби, поїв їх о третій годині дня, а о дев’ятій вечора пішов на роботу, працює сторожем. Там утратив свідомість, і в такому стані його доправили до лікарні. Інший випадок: дідусь сам збирав гриби, поїв їх, усе було гаразд. Потім пішов на базар, і йому дуже сподобалися там гливи. Докупив ще їх, змішав із раніше зібраними, з’їв усмак. Після того почалося: діарея до 12 разів, блювота, температура..." – оповідає медик.
Фото: Юрій Стороженко
Труяться всі – від дітей до літніх людей, від новачків до досвідчених грибників.
"Це буквально останніх кілька тижнів таке коїться. До лікарні потрапляють і люди, яким по 70-80 років, і малі діти. Хоча дітям до 12 років гриби вживати не бажано. Вони важкі для травлення. Їм це радше шкода, а не користь, навіть якщо гриб їстівний", – пояснює Михайло Шумко.
Багато скарг є і від міських мешканців.
"Міські люди не надто добре орієнтується у збиранні грибів. А їсти всі хочуть. Ще у нас зараз багато переселенців, вони можуть не знатися на місцевих грибах", – припускає.
До того ж з’явилося багато грибів-мутантів, які дуже схожі на справжні, зауважує лікар. Вони можуть ввести в оману навіть досвідчених грибників.
"Якщо стає зле, відразу звертайтеся до медиків, більше пийте води. Під час отруєння організм сам реагує на те, що отримав недобру їжу, і боронить себе. Починаються нудота, блювота, діарея, температура", – радить Михайло Шумко.
Фото: Юрій Стороженко
Не впевнені, що за гриб, - не беріть
Зараз починається сезон опеньків. І недосвідчені грибники часто замість опеньків осінніх справжніх можуть узяти опеньки сірчано-жовті. Цей вид є отруйним, розповідає начальник відділу еколого-освітньої роботи у Національному природному парку "Хотинський" Юрій Стороженко.
Найотруйнішою є бліда поганка. Невеличкого її шматочка достатньо, щоби вбити людину. Другий за отруйністю – мухомор пантерний.
"Цих грибів зараз є дуже багато, бо пішли дощі. Тому варто брати лише ті гриби, у яких ви впевнені на сто відсотків, – каже науковець. – Одні з найупізнаваніших – підосичники, у них яскраві помаранчеві шапочки. Їхні ніжки важко із чимось сплутати. Так само й білі гриби. А от з іншими видами варто бути дуже обережними".
Найпростіше правило: якщо на сто відсотків не впевнені, який це гриб, не беріть.
"Наприклад, бліду поганку часто плутають із сироїжкою чи поплавком. Мухомор пантерний можуть узяти замість мухомора сіро-рожевого, на який ще у народі кажуть "маремуха", "мареньоха", "маринка".
Також за тиждень-два перед появою справжніх опеньків першими з’являються отруйні. Хто зараз іде по їстівні опеньки, ще їх може не знайти, їхній сезон от-от почнеться. А несправжніх опеньків зараз у лісі дуже багато", – зауважує Юрій Стороженко.
Обирайте один вид, а не суміш
Бувають роки, коли грибів обмаль. Цієї ж осені випали рясні дощі, тож гриби щедро висипали. Відповідно, люди кинулися їх збирати.
"Нещодавно на вихідних проїжджав лісом, то нарахував понад сто автомобілів", – каже співрозмовник.
Грибник радить купувати на ринку не суміш грибів, а якийсь один із видів: білі, підосичники, опеньки. Не варто збирати гриби біля автодоріг, трас. Адже вони в себе вбирають важкі метали, отруйні речовини.
Фото molbuk.ua
Вживати гриби не рекомендовано:
- жінкам у період вагітності та грудного вигодовування;
- дітям до 12 років;
- людям літнього віку.
Як не отруїтися грибами:
- збирайте лише добре знайомі вам гриби;
- за найменшого сумніву одразу викиньте ;
- не беріть занадто молоді чи старі гриби;
- не збирайте гриби поблизу трас, промислових підприємств, забруднених територій;
- не куштуйте сирі гриби;
- вдома ретельно перевірте гриби: всі сумнівні треба викинути;
- готуйте протягом першої доби після збирання. Варіть не менш як 30-40 хв;
-зберігайте страви з грибами в холодильнику в емальованому посуді не більш як добу.
Симптоми отруєння
Ознаки отруєння грибами можуть проявитися як через 30 хвилин після споживання, так і протягом кількох днів: нудота, блювота, різкий біль у животі, діарея, запаморочення, підвищення температури тіла, зниження пульсу, задуха, судоми, марення, поява галюцинацій.
Редактор: Галина Олійник
19-10-2024, 19:00