русский корабльнахуй
 
Новини Чернівців  17 жовтня 2024 15:18 

«Він понад часом»: у Чернівцях відбулася виставка, присвячена Юрію Федьковичу – фото

підтримай автора: оригінал
2
710
0
Учора, 16 жовтня, в Чернівецькому обласному художньому музеї відбулась виставка "Романтик, народник, планетник…", приурочена до Дня української писемності та мови.
Про це повідомляє molbuk.ua.
На виставці представлені близько 60 творів, пов’язаних із постаттю Юрія Федьковича. Завдяки їм можна простежити еволюцію образу митця у мистецтві від початку ХХ століття до сьогодення.
"З 2012 року діє масштабний виставковий проєкт "Літературно-мистецька Буковина". Щороку, як мінімум тричі, ми відкриваємо виставки до Дня української мови. Саме про Юрія Федьковича це вже друга масштабна експозиція", - пояснює кураторка виставки Лариса Курущак.
Сьогодні у фондах музею зберігається понад 40 тематичних робіт. Крім професійних, тут можна побачити й дитячі праці.
"Я хотіла дізнатися, чи тема та образ Федьковича цікаві для дітей. Таким чином заохотити їх читати, досліджувати, і, звичайно, творити. Тобто в рамках цього проєкту в нас був ще один, націлений саме на молодь, – "Букове зерня". І в серпні до дня народження Юрія Федьковича ми зробили виставку дитячих робіт", - розповідає пані Лариса.
Роботу юної Злати Крушельницької помітили учасники БФ "Символи". Вони запросили її до участі в організації.
У товаристві своїх однодумців вона створила комікс "Супер Федько та зниклий народний спів". Ці роботи дебютували на виставці у серпні. За цей час дівчина доопрацювала комікси. Тоді ж вийшла друком книжка з її малюнками тиражем у 6 примірників. Лариса Курущак каже, що це один із результатів їхнього проєкту.
На початку заходу глядачі мали можливість побачити театралізоване читання поеми Федьковича "Нова Січа" у виконанні актора Юрія Миська.
На виставці експонували подарований музею натюрморт Іван Балана. Чоловік був художником багатотомного видання творів Федьковича.
Лідія Ковалець, - науковиця, що займається дослідженням життя Юрія Федьковича, - про актуальність його постаті каже:
"Він понад часом – не прив’язаний суто до своєї епохи. У Федьковича сьогодні може знайти відповідь будь-хто. Працюючи багато років у цій сфері, можу сказати: чим більше наближаюся, тим більше відчуваю велич цієї людини".
Жінка стверджує – сьогодні важливо відновлювати цей образ. Тому що Федьковича варто сприймати не тільки на поверховому рівні як людину, яка носила сардак та співала українську пісню.
"Письменник може бути цікавий різним поколінням. Чого вартує рядок із поезії "Спишу твої чорні очі віршем на папері…" Тобто це вже сучасна лірика. Тут молодь має свого Федьковича", - додає пані Лідія.
Редактор: Катерина Ковальова
17-10-2024, 15:18