русский корабльнахуй
 
Здоров'я  12 жовтня 2024 23:22 

У якому віці варто кинути палити: відмова від шкідливої ​​звички допоможе прожити набагато довше

підтримай автора: оригінал
4
754
0
Нове дослідження показує, що відмова від куріння навіть у 75 років все одно буде корисною і дозволить збільшити тривалість життя.
Не секрет, що куріння — шкідлива звичка, що впливає весь організм людини й значно скорочує тривалість нашого життя. Але чи є вік, у якому вже пізно відмовитись від куріння? Вчені виявили, що відмова від шкідливої ​​звички насправді завжди буде гарною ідеєю, пише Science Alert.
Нове дослідження було проведено командою з університету Мічигану. Результати показали "надзвичайну важливість відмови від куріння" - це єдиний правильний вибір, який люди можуть зробити для збільшення тривалості свого життя. Автори роботи також сподіваються, що їхнє відкриття зрештою серйозно мотивує людей, які курили все життя і, можливо, змирилися з довгостроковим підвищеним ризиком розвитку раку та серцево-судинних захворювань.
Попереднє дослідження, засноване на даних 13 000 чоловіків середнього віку, показало, що ті, хто курив 30 і більше цигарок на день, зазнавали на 21% більшого ризику смерті протягом наступних 25 років. Проте вчені заявляють тепер, що ці ризики не висічені на камені, тому їх справді можна знизити.
Численні дослідження вже показали, що відмова від куріння у віці супроводжується короткостроковими перевагами для здоров'я. У новому дослідженні команда з університету Мічигану виявила, що довгострокові переваги не обмежуються тільки молодими і середніми дорослими.
Результати вказують на те, що люди віком від 35 до 75 років, які курили у минулому, значно збільшили тривалість свого життя, відмовившись від цигарок. У своїй роботі вчені використали загальнодоступні, репрезентативні на національному рівні дані щодо стану здоров'я. Команда провела ряд розрахунків, щоб оцінити середню кількість років, втрачених через куріння, та середню кількість років, отриманих при відмові від куріння у різному віці.
Було розглянуто п'ять віків відмови від куріння:
35;
45;
55;
65;
75.
Зазначимо, що очікувана тривалість життя тих, хто кинув палити, порівнювалася з тими, хто продовжував у конкретному віці, а також тими, хто ніколи не курив у цьому віці. Оцінки вчених були засновані на ймовірності та показали:
курці віком 35 років, які продовжують курити, втрачали в середньому близько 9 років життя порівняно з тими, хто не курить;
ті, хто кинув курити у віці 35 років, втратили лише рік у порівнянні з тими, хто ніколи не курив, тобто відновили 8 років життя;
курці віком 75 років втратять 4,4 року життя;
ті, хто кинув палити у 65 та 75 років, можуть продовжити життя на 1 рік.
Автори дослідження зазначають, що найбільша користь дійсно досягається, коли курці кидають курити раніше, проте навіть у пізнішому віці ефект все одно буде помітним.
Важливо! Ця стаття заснована на останніх наукових та медичних дослідженнях і не суперечить їм. Текст має виключно інформаційний характер і не містить медичних порад. Для встановлення діагнозу обов'язково зверніться до лікаря
Редактор: Ангеліна Петльована
12-10-2024, 23:22