русский корабльнахуй
 
Новини  09 жовтня 2024 16:24 

Верховна Рада остаточно заборонила мобілізацію "обмежено придатних" до 25 років

підтримай автора: оригінал
7
1.6k
0
Українців молодших 25 років, яких вже мобілізували, не звільнять зі служби
Верховна Рада схвалила законопроєкт про звільнення від мобілізації чоловіків віком до 25 років, які до змін в мобілізаційному законодавстві мали статус "обмежено придатних". "За" проголосували 311 депутатів.
Про це повідомив народний депутат Ярослав Железняк.
"Рада схвалила в цілому №11379 Д - передбачає звільнення від мобілізації українців віком до 25 років", - написав він.
Обговорення цієї ініціативи тривало майже п'ять місяців. Закон набуде чинності після того, як його підпише президент Володимир Зеленський.
Попри переконання, що в країні мобілізують після 25-ти, а молодших – тільки добровільно, у червні ВВС Україна описувала випадки мобілізації хлопців, яких доставили до ТЦК, а згодом на навчання.
Закон це дозволяв, тому що "обмежено придатних у воєнний час" із списку призовників переносили у список військовозобов'язаних – тобто категорію тих, кого можна мобілізувати. Та і весною статус "обмежено придатний" скасували, в травні запрацювали нові правила військово-лікарської комісії, згідно з якими багато хвороб, які раніше вважали несумісними зі службою в армії, такими більше не визнають.
На відміну від їхніх здорових однолітків до 25 років, які не підходять до мобілізації за віком, тисячі хлопців, яких свого часу визнали "обмежено придатними у воєнний час" – весь цей час мобілізували.
Нагадаємо, 3 вересня Верховна Рада у першому читанні підтримала законопроєкт, який забороняє мобілізацію обмежено придатних українців віком від 18 до 25 років. Раніше їх могли призивати на військову службу. Законопроєкт також передбачав демобілізацію вже призваних, але до другого читання його змінили.
Раніше в парламентському комітеті з питань нацбезпеки повідомили, що чоловіків віком 50-60 років призивають за новою директивою виключно за окремим мобілізаційним розпорядженням.