русский корабльнахуй
 
Новини Чернівців  07 жовтня 2024 20:20 

Відшкодують кошти на купівлю генератора: які документи потрібно подати мешканцям багатоповерхівок Чернівців

підтримай автора: оригінал
5
822
0
У Чернівцях мешканці багатоповерхівок можуть отримати до 80 відсотків відшкодування за купівлю генераторів чи систем накопичення енергії для будинку. За генератор з бюджету громади можуть відшкодувати до 500 тисяч гривень, а за систему накопичення — до 150 тисяч.
Така програма вже є, але діяли суттєві обмеження щодо сум, тому охочих було небагато. На останній сесії Чернівецької міськради депутати підтримали рішення про зміну обмежень на відшкодування витрат і заклали на ці потреби 10 мільйонів гривень, пише molbuk.ua.
"Депутати максимально спростили порядок подання документів. Тепер, щоб отримати відшкодування, треба подати три документи: заяву, документ підтвердження вартості генератора (видаткову накладну) і витяг з протоколу зборів співвласників. Їх не складно зібрати. Раніше компенсовували теж 80 відсотків, але сума не перевищувала 50 тисяч гривень, і це стосувалося одного під’їзду на 36 квартир. В оновленому порядку відшкодування ці обмеження теж зняли. Тож мешканці багатоповерхівки можуть купити один потужний генератор на весь будинок", – каже завідувач сектору енергоефективності департаменту інфраструктури Василь Яківців.
Перед тим, як подати проєкт рішення, у міській раді промоніторили ринок за цінами.
"Якщо мешканці куплять генератор на 5кВт, вартістю 50 тисяч гривень, то отримають відшкодування 40 тисяч гривень, і доведеться сплатити 10 тисяч гривень. Проте все ж на початку мешканці за власні кошти повинні купити генератор. Потім люди подають документи до департаменту інфраструктури, комісія їх розглядає, виконком затверджує рішення і передає у казначейство. Коли казначейство виділить гроші, тоді буде компенсація. Я не готовий сказати, як довго це буде тривати. Але ідея хороша і, думаю, мешканці більш активно до цього долучаться", - зазначив Василь Яцків.
Наразі за 2022-2023 роки за програмою співфінансування в Чернівцях було придбано лише два генератори.
ВАЖЛИВІ ЗАПИТАННЯ
Кого це стосується?
За програмою часткового відшкодування вартості генераторів, купити їх можуть: ОСББ, житлові кооперативи, органи самоорганізації населення, співвласники багатоквартирних будинків, які здійснюють управління будинком самостійно, управителів багатоквартирних будинків.
Яку суму сплачують?
З бюджету громади можуть відшкодувати до 80 відсотків вартості купівлі генераторів чи систем накопичення енергії. Також збільшили суму відшкодування: для генераторів з розрахунку на 1 кВт — до 8000 гривень, а для акумуляторних систем — до 20 тисяч за 1 кВт.
Максимально гранична сума відшкодування з коштів бюджету за один придбаний генератор не повинна перевищувати 500 тисяч гривень. Тобто орієнтовно для багатоповерхівки можна купити генератор не дорожче, як 650 тисяч гривень. Оплата за одну систему накопичення електричної енергії та резервного живлення не повинна перевищувати 150 тисяч гривень, тобто сума покупки не повинна бути більшою, ніж 180 тисяч гривень.
Скільки заплановано придбати?
У 2022-2023 році за програмою часткового відшкодування було куплено два генератори. Відповідно до програми, у 2024-2025 роках планують забезпечити генераторами по 25 будинків, а середня сума одного відшкодування – 200 тисяч гривень.
Які документи треба подати?
Для отримання часткової компенсації подають через ЦНАП на розгляд комісії пакет документів: заяву (вказати вартість обладнання, технічні характеристики і документи), копію видаткової накладної, копію документу, що підтверджує оплату за наданий товар, також копії документів із зазначенням технічних характеристик та серійного номера обладнання.
Для ОСББ та ЖК: витяг зі статуту ОСББ (житлового кооперативу) з зазначенням суми коштів, якою голова правління ОСББ (житлового кооперативу) має право розпоряджатися без скликання зборів. Якщо сума перевищена надається витяг з протоколу зборів про надання дозволу голові правління на придбання генератора з визначеною сумою.
Для управителів: документ, який підтверджує повноваження юрособи, витяг з протоколу зборів співвласників багатоквартирних будинків про намір придбати обладнання.
Для багатоквартирних будинків, у яких управління здійснюється співвласниками самостійно: витяг з протоколу зборів співвласників.
Де уточнити інформацію?
Проконсультувати можуть у департаменті інфраструктури та благоустрою Чернівецької міської ради: вулиця Героїв Майдану, 176, каб. 321, 323, телефон (0372) 52-41-44.
Редактор: Людмила Осадчук
7-10-2024, 20:20