русский корабльнахуй
 
Армія  02 жовтня 2024 17:22 

Уряд дозволив добровольцям йти до ЗСУ в обхід військкоматів. Що це означає

підтримай автора: оригінал
7
1k
0
На засіданні 1 жовтня Кабмін змінив порядок проведення призову на службу під час мобілізації, дозволивши командирам військових частин напряму набирати добровольців, — без участі територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК).
Як така ініціатива вплине на мобілізацію, йдеться у матеріалі видання NV.
Відтепер військовозобов'язані та резервісти-добровольці можуть обрати військову частину для служби без звернення до ТЦК, повідомили у Міноборони. Командири військових частин також отримують повноваження безпосередньо ⁠видавати направлення на військово-лікарську комісію (ВЛК) для визначення придатності до служби.
При цьому Федір Веніславський, член комітету ВР з питань нацбезпеки, запевнив NV: тепер військовозобовʼязані до моменту отримання повістки можуть звернутися до командування конкретної військової частини, в якій вони хотіли б служити. Якщо такі кандидати влаштовують підрозділ, його командир самостійно, а не через ТЦК, направить їх на ВЛК, а в разі позитивного висновку комісії зараховує новачків до штату як мобілізованих.
Нардеп підкреслив, що йдеться саме про мобілізацію, адже прийняти на військову службу до конкретної військової частини за контрактом можна було і раніше.
Роман Лихачов, військовий адвокат та юрист Центру надання підтримки ветеранам, позитивно оцінив новацію, адже та підтримує механізми, що прибирають бюрократію у ТЦК та надають можливість напряму комплектувати військові підрозділи. Він також нагадав, що на початку повномасштабної війни частини набирали велику кількість людей саме таким чином, і все працювало «швидко, класно і майже без ТЦК».
«В нормальну військову частину, де нормальні відносини з командуванням, де дотримується прав військових, будуть черги. Якщо до військової частини черг немає, значить щось там не так: або з командуванням, або з ситуацією. Треба щось тоді змінювати», — додав адвокат.
Останнє слово за Генштабом
Згідно із постановою, перелік військових частин, командири яких можуть самостійно призивати військовозобовʼязаних, визначатиме Генеральний штаб ЗСУ. Як саме буде формуватися цей список, поки невідомо, — у Генштабі пообіцяли NV пояснити це пізніше.
На думку Лихачова, в першу чергу можливість набирати новобранців нададуть тим військовим частинам, до яких «не стоять черги». Він зауважив, що підрозділи, які просувають власні рекрутингові кампанії, і так мають певний потік людей, які готові підписати контракт, — їм пряма мобілізація не так важлива.
Проте ініціатива, яка з першого погляду здається позитивною, має і певні підводні камені. Зокрема, як зауважив Лихачов, вона не містить чітко прописаного механізму: як саме бажаючий може звернутися напряму до військової частини, в який строк має бути розглянуте звернення, які можуть бути причини відмови тощо.
«Це може класно спрацювати, тільки треба встановити алгоритм, — пояснив юрист. — У нас щось приймають, а потім це ніхто не виконує, тому що нема алгоритмів».
Перший крок до ліквідації ТЦК?
Лихачов сподівається, що ініціатива уряду стане першим кроком до поступового витіснення ТЦК з процесу мобілізації. Він вважає, що потрібно не лише надати військовим частинам право самостійно набирати людей, а й прибирати у ТЦК не властиві їм функції, як нарахування виплат, надання соціальної підтримки чи видача довідок, — такі обов’язки варто передати органам місцевого самоврядування та Пенсійному фонду.
Лихачов нагадує й про випадки порушення ТЦК прав людини, а також про корупцію. За його словами, в центрах комплектування беруть хабарі, адже на це є попит. «Я вважаю, що чиновникам треба давати менше можливостей, тоді не буде хабарів і корупції взагалі. Коли чітко прописаний алгоритм, нічого не можна зробити», — додав юрист.
Водночас на думку члена оборонного комітету ВР Веніславського, в умовах воєнного стану практика прямої мобілізації навряд чи «витіснить» ТЦК. Депутат зауважив, що в цьому контексті більше йдеться про один з механізмів рекрутингу без укладання контракту.