русский корабльнахуй
 
Новини Чернівців  25 вересня 2024 22:20 

"Любив людей, з якими його зводила доля". У Чернівцях попрощалися з відомим журналістом Олександром Свінціцьким

підтримай автора: оригінал
7
2.5k
0
У Чернівцях попрощалися з заслуженим журналістом України, членом Національної спілки письменників України Олександром Свінціцьким.
Прощання пройшло сьогодні, 25 вересня, в Соборі Різдва Христового ПЦУ, повідомляє кореспондент molbuk.ua.
Понад 30 років Свінціцький працював у Чернівецькій обласній державній телерадіокомпанії.
"Я тоді був головним редактором і в нас не вистачало кадрів. Їх прийшло троє - Петро Шегда, Саша, Юра Максим'юк. Вони були одними з перших, хто прийшов на чернівецьке телебачення. Саша був творчим. Він не просто займався журналістикою, а прагнув осмислити життя. У його програмах головним була душа людини. Він показав себе і як журналіст, і як письменник, і як людина. Мав жорстку позицію і власну думку, яку не міняв ні за яких обставин", - каже колишній генеральний директор Чернівецької облдержтелерадіокомпанії Юрій Терон.
Колишній нардеп, журналіст Богдан Онуфрик, який навчався з Олександром Свінціцьким на одному курсі Львівського державного університету, згадує про померлого як про світлу людину.
"Саша був дуже відповідальним та добре навчався. Він казав, що я мушу навчатися добре, бо мені соромно перед мамою. Запам'ятався світлою людиною в нашому житті. Був спортсменом і міг на руках піднятися на третій поверх гуртожитку. Одного разу він посперечався з нашим однокурсником Василем і підійнявся на п'ятий поверх гуртожитку по цеглинах. Всі жителі гуртожитків зібралися подивитися на це. Потім приїхала міліція і його змусили злізти. Я був поряд і міліціонер йому каже: "Молодець".
З роботи на телебаченні запам'яталося те, що він дуже скрупульозно ставився до своїх матеріалів. Також любив людей, з якими його зводила доля. Його професія - була його життям, яке він доповнював віршованими рядками. Саша віршував ті події, які його хвилювали. У багатьох друзів, колег і в мене збереглися його віршовані рядки з нагоди дня народження. Кожному з друзів він писав віршовані побажання. Він дуже уважно ставився до людей. Світла пам'ять про Сашу залишиться з нами", - каже Б. Онуфрик.
Службу за упокій померлого правив титулярний архиєпископ Кіцманський Онуфрій.
Довідка
Свінціцький Олександр Миколайович – заслужений журналіст України, член Національної спілки письменників України. Народився 14.01.1955 р., с. Буртин, Полонський район, Хмельницька область. У 1980 р. закінчив факультет журналістики ордена Леніна Львівського державного університету ім. Івана Франка. Працював коментатором на Чернівецькому телебаченні. Першим із журналістів на Буковині провів коментар футбольного матчу. Вів репортажі про водне поло з Олімпіади в Атланті. Дипломант та лауреат телефестивалів "Агросвіт", "Калинові острови", "Перемогли разом". Висвітлював теми соціального захисту, милосердя, духовності. Автор 5 поетичних збірок. Помер 23.09.2024.
Редактор: Євгеній Пірожков
25-09-2024, 22:20