русский корабльнахуй
 
Україна  25 вересня 2024 20:19 

Програма «єОселя»: перший внесок віднині можна сплатити сертифікатом за знищене житло

підтримай автора: оригінал
13
597
0
Ілюстративне фото з відкритих джерел
Українці, які через війну втратили житло, зможуть використати житловий сертифікат «єВідновлення», щоб сплатити перший внесок за іпотеку за програмою «єОселя».
Про це повідомило у Телеграмі Міністерство цифрової трансформації України, передає МА АСС з посиланням на Укрінформ.
«Розширюємо можливості єОселі для українців, чию домівку зруйнували росіяни. Більше не потрібно шукати дешевше житло — беріть кредит на нову домівку за програмою єОселя, а перший внесок повністю або частково покривайте сертифікатом єВідновлення», - йдеться в повідомленні.
Зазначається, що кошти за сертифікатом бронюються на 30 днів. Якщо за цей час житло не купили, гроші потрібно перебронювати вручну в застосунку «Дія» через розділ єВідновлення — «Сертифікати на житло». Заява про іпотеку розглядається до 10 хвилин, а сповіщення про результат надійде в «Дію».
Також з 19 вересня набули чинності й інші зміни до програми «єОселя», повідомляють у Мінекономіки. Зокрема, придбати житло за пільговими умовами відтепер зможуть українці, які раніше вже брали участь у державних житлових програмах, але їх будинки зруйновані, або залишились на тимчасово окупованій території.
З’явилася також можливість придбати майнові права на приватні будинки на етапі будівництва.
Дозволено відтепер брати участь в програмі громадянам, які протягом 12 місяців до подачі заяви не продавали чи не дарували нерухомість, сумарна площа якої разом із площею житла у власності сім'ї перевищує умови програми «єОселя».
Водночас уряд вилучив із переліку доступного для придбання житла нерухомість, яка належить до пам’яток архітектури.
Змінено і умови нарахування процентів за іпотечний кредит. Так, починаючи з першого календарного дня 11-го року дії договору базова ставка збільшена до 6% або 10% річних (з 3% або 7%) залежно від категорії учасника.
В уряді очікують, що це сприятиме швидшому поверненню іпотеки та спрямуванню коштів на нові пільгові кредити. В Мінекономіки підкреслюють, що зміни не стосуються вже виданих раніше пільгових кредитів за програмою «єОселя».
Як повідомлялося, за програмою доступних кредитів «єОселя» з початку 2024 року 6341 українська родина отримала пільгові іпотечні кредити на загальну суму 10,8 млрд грн.