русский корабльнахуй
 
Україна  20 вересня 2024 14:31 

Влада та військові обмежать використання Telegram у своїй комунікації: деталі

підтримай автора: оригінал
13
877
0
Ілюстративне фото з відкритих джерел
Винятки становитимуть лише ті, для кого використання цього месенджера є частиною службових обов'язків.
Національний координаційний центр кібербезпеки ухвалив рішення обмежити використання месенджера Telegram в органах державної влади, військових формуваннях та на об’єктах критичної інфраструктури.
Про це повідомили у Раді національної безпеки та оборони, пише Медіа агентство АСС з посиланням на hromadske.
Так, під час засідання РНБО очільник Головного управління розвідки Кирило Буданов навів обґрунтовані дані щодо наявності у російських спецслужб доступу до особистого листування користувачів Telegram, навіть видалених повідомлень, а також їхніх персональних даних.
«Я завжди виступав і виступаю за свободу слова, але питання Telegram — це питання не свободи слова, це питання національної безпеки», — наголосив він.
Водночас представники Служби безпеки, Генерального штабу Збройних сил України зазначили, що Telegram активно використовується ворогом для кібератак, розповсюдження фішингу та шкідливого програмного забезпечення, встановлення геолокації користувачів, корегування ракетних ударів тощо.
Тож зважаючи на це, НКЦК ухвалив рішення заборонити встановлення та використання Telegram на службових пристроях працівників органів державної влади, військовослужбовців, працівників сектору безпеки і оборони, а також підприємств критичної інфраструктури.
Винятки становитимуть лише ті, для кого використання цього месенджера є частиною службових обов'язків.
Згодом голова ЦПД при РНБО Андрій Коваленко уточнив, що заборона використання Telegram у державних та військових органах стосується лише службових комп'ютерів, а не персональних смартфонів.
«Щодо Telegram. Мова йде про службові пристрої. Якщо простими словами, державні службовці, військові, співробітники критичної інфраструктури не мають використовувати Telegram на службових комп‘ютерах», - повідомив він.
Коваленко уточнив, що пересилання робочих документів через Telegram з робочих пристроїв несе ризики. Рішення стосується лише листування і пересилання документів через месенджер.
«Зараз це колективне рішення. Але воно не стосується ваших персональних смартфонів», - зазначив керівник ЦПД.
Також це рішення не забороняє державним органам, військовим формуванням і іншим відомствам вести офіційні сторінки в Telegram.