русский корабльнахуй
 
Здоров'я  17 вересня 2024 20:35 

Програма "Доступні ліки" в Україні: тепер пацієнти можуть отримати понад 150 препаратів безкоштовно

підтримай автора: оригінал
3
346
0
Програма "Доступні ліки" розширилася, тому пацієнти можуть отримати понад 150 препаратів безкоштовно, включаючи інсулін та медикаменти для хронічних захворювань. Програма "Доступні ліки" продовжує розширюватись, надаючи пацієнтам нові можливості для отримання життєво важливих препаратів безкоштовно або з частковою оплатою. У жовтні список пільгових медикаментів було значно оновлено.
Про це повідомляє ресурс "На пенсії", пише Діалог.
Програма "Доступні ліки" дає пацієнтам можливість отримати важливі медикаменти безкоштовно або з доплатою, решту компенсує держава.
Оновлений перелік препаратів включає ліки для лікування наступних захворювань:
- серцево-судинні та цереброваскулярні захворювання;
- цукровий та нецукровий діабет;
- хронічні хвороби дихальних шляхів;
- психічні розлади, епілепсія;
- хвороба Паркінсона;
- Посттрансплантаційний період;
- Паліативна допомога при невиліковних хворобах.
До нового списку увійшли 472 лікарські засоби, з яких 158 надаються безкоштовно.
Також 8 із 9 комбінованих препаратів для лікування дихальних шляхів тепер безкоштовні, як і 39 із 63 препаратів інсуліну. Це розширення відкриває більше можливостей для пацієнтів із діабетом, які тепер можуть вибирати ліки найкращої якості. Оновлення торкнулося як лікарських препаратів, а й медичних виробів.
Міністерство охорони здоров'я включило до списку програми "Доступні ліки" 45 позицій тест-смужок для вимірювання рівня глюкози у крові, з них 3 позиції надаються безкоштовно. Це дозволяє не тільки хворим на діабет, а й людям з переддіабетичними станами контролювати рівень цукру в крові.
Щоб скористатися програмою "Доступні ліки", потрібно звернутися до сімейного лікаря або профільного фахівця (кардіолога, ендокринолога та ін.). Лікар випише рецепт, за яким у будь-якій аптеці, що бере участь у програмі, можна буде отримати потрібні препарати безкоштовно або з частковою оплатою.