русский корабльнахуй
 
Спорт  17 вересня 2024 18:47 

Все про нову Лігу чемпіонів з футболу: чому все змінилося і як тепер буде?

підтримай автора: оригінал
2
354
0
Уже 17 вересня стартує новий сезон Ліги чемпіонів, він є знаковим, адже саме зараз турнір буде представлений в незвичному форматі.
Порівняно з минулими сезонами змін досить багато, за всіма можна було не встигнути вслідкувати. Видання Mind дуже гарно пояснює всі революційні зміни, які торкнулися самого популярного європейського футбольного клубного турніру.
Без групового раунду
Головна зміна, яка одразу кидається в очі, – це відсутність як такого групового раунду.
Понад 20 років тому в Лізі чемпіонів було відразу два різні групові раунди, потім їх замінив один, коли 32 команди ділилися на 8 квартетів і вже в рамках кожного квартету команди грали одна з одною по два матчі.
Відтепер всі команди будуть разом в одній Лізі, не передбачені окремі групи. Якщо раніше команда А могла набрати в своїй групі 9 балів і не вийти з неї, а в «сусідніх» групах були команди з меншою кількістю очок і займали друге місце та проходили в плей-офф, то тепер такого не буде.
На зміну груповому раунду прийшов «основний етап» або ж «фаза ліги».
Збільшена кількість команд-учасниць
В попередні роки в основний раунд Ліги чемпіонів виходило 32 команди, які й складали ті вісім груп по чотири колективи в кожній.
Тепер же УЄФА збільшив їхню кількість одразу на чотири – до 36 клубів.
Серед додаткового «слоту» умов для потрапляння є наступний: чемпіон країни, який напряму не потрапив до Ліги чемпіонів, але має найбільший рейтинг серед всіх таких самих чемпіонів. Саме за цим принципом і потрапив в основний етап ЛЧ донецький «Шахтар».
Збільшена кількість матчів
Те, що тепер 36 команд будуть в одній лізі, не означає, що всі вони гратимуть за таким же принципом, як було раніше, – по 2 матчі з кожним. Але поєдинків все ж стане більше.
Кожна команда перед стартом турніру під час жеребкування дізналася вісімку своїх суперників. Наприклад, у «Шахтаря» це італійські «Болонья» та «Аталанта», англійський «Арсенал», швейцарський «Янг Бойз», нідерландський ПСВ, французький «Брест» та німецькі «Баварія» і «Боруссія Дортмунд».
З кожною з цих команд «Шахтар» гратиме по одному разу, з кимось на виїзді, з кимось вдома. Тобто, матчів в основному раунді стало вісім, або на два більше, ніж було до цього.
Загалом поєдинків тепер буде 189, а не 125, як це було за попереднього формату.
Новий додатковий раунд
Зміна кількості матчів зачепила не тільки основний раунд, а й плей-офф.
За підсумками основного раунду Ліги чемпіонів, команди, що посядуть місця в турнірній таблиці з 1-го по 8-ме, вийдуть до 1/8 плей-офф. А ось колективи, які будуть знаходитися в таблиці на місцях з 9-го по 24-те, чекатиме новостворений етап, який отримав назву «нокаут раунд».
Ці 16 команд будуть розподілені на вісім пар, в кожній з яких в двоматчевому протистоянні визначиться переможець. Саме клуб, який виграє цей двобій, пройде до 1/8 фіналу турніру, а вже далі все піде по «старій знайомій схемі» з олімпійським плей-офф, двоматчевими зустрічами і одноматчевим фіналом, який цьогоріч відбудеться в Мюнхені.
Більше немає «пониження» у класі
Команди з 1-8 місць ідуть до 1/8 фіналу, з 9-24 міць – до 1/16 фіналу, а тоді куди ті, хто посяде 12 останніх позицій?
В попередньому форматі Ліги чемпіонів дві найкращі команди груп виходили до плей-офф, а третя «знижувалася» в класі і потрапляла до Ліги Європи. Та тепер такого не буде.
Зараз все простіше: не вийшов до плей-офф через основний етап Ліги чемпіонів – на цьому все, для команди єврокубки цього сезону закінчуються.
Ліга чемпіонів тепер і в січні
Віднині в основному раунді Ліги чемпіонів буде більше матчів, а отже і часу для їхнього проведення потрібно також більше.
Раніше Ліга чемпіонів стартувала в середині вересня і закінчувалась до середини грудня.
Що ж, при новому форматі перші шість турів так і пройдуть (1-й починається 17 вересня, а 6-й зіграють 10-11 грудня), але два останні тури відіграють вже в січні наступного року!
Так, буде новорічна перерва в понад 40 днів і 7-й тур команди відіграють 21/22 січня, а вже через тиждень, 29 січня, в один день пройдуть всі 18-ть поєдинків останнього туру.
Збільшені призові
Більша кількість матчів і загалом різноманітні зміни точно принесуть і більші доходи, як самій організації УЄФА, так і клубам, адже й призові тепер будуть більші.
За попередніми оцінками, доходи від єврокубків цього року повинні сягнути близько €4,4 мільярди, тоді як в минулому були біля €3,5 мільярдів.
Призовий фонд цьогорічної Ліги чемпіонів складатиме €2,437 млрд, що на 500 мільйонів більше, ніж було до цього.
З нового сезону схема виплати призових грошей буде також дещо змінена.
27,5% суми будуть рівномірно розподілені поміж всіма командами-учасницями основного раунду Ліги чемпіонів. Ця сума складе приблизно €18,6 мільйонів, тоді як минулого року вона була на €3 мільйони меншою.
37,5% від усіх призових будуть розподілені між клубами в залежності від результатів.
Стадія турніру
Призові
Вихід до основного етапу ЛЧ€18,6 млнКожна нічия на основному етапі€700 тисячКожна перемога на основному етапі€2 млнПідсумкове місце в таблиці з 1 по 8€2 млнПідсумкове місце в таблиці з 9 по 16€1 млнВихід до 1/8 фіналу€11,0 млнВихід до 1/4 фіналу€12,5 млнВихід до 1/2 фіналу€15,0 млнФіналіст€18,5 млнПереможець фіналу€25,0 млн
Решта ж 35% буде розподілена між клубами за спеціальною формулою, яку назвали «стовпом цінності».
Сума, яку отримає той чи інший клуб, визначатиметься на основі вартості телевізійних прав в країні, в якій базується клуб (європейська частина стовпа цінності) та рейтингом клубу в таблиці коефіцієнтів УЄФА за останні 10 років (неєвропейська частина стовпа цінності).
Нещодавно підписана нова телевізійна угода Франції є найдорожчою серед усіх європейських країн, а тому найуспішніший французький клуб (ПСЖ) може заробити близько €33,7 млн. Телевізійна угода України є найдешевшою серед усіх 16 країн.
Місце
Країна
Клуби
1.Франція«Брест», «Лілль», «Монако», ПСЖ2.Англія«Арсенал», «Астон Вілла», «Ліверпуль», «Ман Сіті»3.Німеччина«Баварія», «Боруссія Д», «Леверкузен», «Лейпциг», «Штутгарт»4.Італія«Аталанта», «Болонья», «Інтер», «Ювентус», «Мілан»5.Іспанія«Атлетіко М», «Барселона», «Жирона», «Реал М»6.Шотландія«Селтік»7.Австрія«РБ Зальцбург», «Штурм Грац»8.Швейцарія«Янг Бойз»9.Нідерланди«Феєнорд», «ПСВ Ейндховен»10.Португалія«Бенфіка», «Спортинг»11.Чехія«Спарта Прага»12.Бельгія«Клуб Брюгге»13.Сербія«Червоний сатр»14.Словаччина«Слован Братислава»15.Хорватія«Динамо» Загреб16.Україна«Шахтар» Донецьк
Щодо успішності команд протягом останніх 10 років, то тут колектив з найкращим результатом може розраховувати на суму, близьку до €12,4 млн, тоді як «найгірша» команда заробить біля €350 тисяч.
Саме цей пункт можна назвати найбільшою зміною, адже минулого року клуб з найвищим рейтингом 10-річних результатів отримав за це своє досягнення €35,5 млн. Отже УЄФА зробив так, щоб клуби більше заробляли за свої теперішні результати, а не за історичні.
Крім того, €307,5 млн складатимуть виплати солідарності УЄФА. 80% цієї суми буде розділено між клубами з тих країн, чиї команди потрапили до Ліги чемпіонів, а решта 20% між іншими клубами Європи, йдеться у публікації Mind.