русский корабльнахуй
 
Чернівці  17 вересня 2024 15:43 

Буковинці без проблем перейшли та вже звикли до нового релігійного календаря, - єпископ Феогност

підтримай автора: оригінал
1
235
0
Фото: МА АСС
Нагадаймо, з 1 вересня 2023 року Українська греко-католицька церква та Православна церква України відзначають всі нерухомі свята за новим церковним стилем.
Перехід для обох конфесій означає, що дати нерухомих свят, які щороку відзначаються в одну і ту ж дату, змінилися, а саме – змістилися на 13 днів.
Як розповів у інтерв'ю з МА АСС архієрей Православної церкви України, єпископ Чернівецький і Буковинський Православної церкви України Феогност, станом на зараз буковинці живуть та відзначають свята за новим календарем:
«У помісній Православній церкві України нашої єпархії, де об'єдналися три гілки в одну, було тільки 2 громади, які попросили час до Великодня. Одна з них перейшла навіть не дочекавшися Пасхи, а друга громада, це Кельменецьке благочиння - з Великодня.
Російська церква тримається старого календаря. Але і там вже є люди, які говорять про те, що може б їм всім служити по-новому стилю зі всім світом».
Адміністратор Чернівецько-Буковинської єпархії Іоан Чокалюк зазначив, що 11 з 15 церков світового православ'я вже давно перейшли на новий календар. За його словами, новий календар є більш логічним, проте питання календаря не має стати на заваді тим, хто хоче перейти до ПЦУ:
«Спершу Різдво, а потім новоліття, а не навпаки. Звідкіля тоді починається новоліття, якщо Різдво починається після нового року.
Але Синод прийняв рішення про перехід на новий стиль для тих, хто хоче. Зрештою, в нас є в Україні і ті, хто залишився на старому стилі і немає проблем. Якщо люди хочуть - хай залишаються на старому стилі. Якщо якась парафія УПЦ МП хоче перейти до ПЦУ, але їх лякають переходом на новий календар, то тут немає проблем. Можуть залишатися на старому стилі, це не має стати перешкодою нам, як нації, як народу об'єднатися в єдиному релігійному православному дусі».