русский корабльнахуй
 
Цікаво  17 вересня 2024 12:34 

Сьогодні відзначають Віри, Надії, Любові і Софії та День усиновлення

підтримай автора: оригінал
2
350
0
Фото: МА АСС, ілюстративне
17 вересня за новоюліанським календарем віряни вшановують пам'ять мучениць Віри, Надії, Любові та їхньої матері Софії.
У цей день моляться святим за сімейне щастя та здоров’я. Також заведено вітати із днем ангела жінок та дівчат, які мають імена Софія, Віра, Надія та Любов.
За юліанським або ж «старим» календарем свято відзначали 30 вересня. За новоюліанським або ж «новим» календарем, на який УГКЦ та ПЦУ перейшла з 1 вересня 2023 року, дата свята змістилася на 13 днів раніше. Відтак тепер пам'ять Віри, Надії, Любові та їхньої матері Софії вшановують 17 вересня, пише Медіа агентство АСС.
Віра, Надія, Любов і Софія були зараховані до лику святих. А мощі святих мучениць від 777 року зберігаються в Ельзасі у церкві Ешо.
Народні традиції та звичаї
Попри те, що історія трьох дівчаток-мучениць і їхньої матері трагічна, свято вважається радісним та жіночим.
Наші предки вірили, що у цей день жінкам не можна працювати по дому та займатися хатніми клопотами, заборонено вінчатися і свататися. Вважається, що укладений сьогодні шлюб не буде щасливим і швидко розпадеться. Також не варто сьогодні вишивати, шити, в'язати. Лихословити, сваритися й бажати іншим зла – категорично заборонено.
День усиновлення
День усиновлення в Україні перебуває під покровом святих Віри, Надії, Любові та їх матері Софії і з 2009 року відзначається на державному рівні. Це день поваги до прийомних батьків, вихователів дитячих будинків родинного типу, педагогів та лікарів. Усіх тих, хто причетний до усиновлення і захисту прав дитини.
У зв'язку із перенесенням свята Віри, Надії, Любові та Софії, із яким тісно переплівся і День усиновлення, 28 липня 2023 президент Володимир Зеленський підписав відповідний указ про його перенесення також на 17 вересня.