русский корабльнахуй
 
Новини Чернівців  15 вересня 2024 11:32 

Старі обличчя на нових посадах: які зміни відбулися в Уряді

підтримай автора: оригінал
4
1.2k
1
В Україні з п’ятого вересня – дев’ять нових міністрів. Це найбільша ротація урядовців з початку війни. Загалом Верховна Рада України звільнила шістьох міністрів, а призначила дев’ятьох. Це пов’язано з тим, що в деяких міністерствах тривалий час не було керівника, зокрема міністра культури і міністра молоді та спорту.
Частково відбувся своєрідний обмін кадрами між ОП та Кабінетом Міністрів. Так, віцепрем’єр-міністерка – міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук тепер працюватиме заступником голови Офісу. Міністром культури та стратегічних комунікацій став Микола Точицький, а очолив Міністерство розвитку громад та території України Олексій Кулеба. Обидва раніше працювали в ОП.
Віцепрем’єр-міністеркою з питань європейської та євроатлантичної інтеграції і міністром юстиції призначили Ольгу Стефанішину, міністерство у справах ветеранів очолить Наталія Калмикова, яка була заступницею Міністра оборони України, а міністерство аграрної політики і продовольства – Віталій Коваль, який обіймав посаду Голови Фонду державного майна України.
Міністром молоді та спорту буде Матвій Бідний, який до цього тимчасово виконував обов’язки міністра. Міністром захисту довкілля та природних ресурсів призначили чернівчанку Світлану Гринчук, яка була заступницею міністра енергетики. Міністерство з питань стратегічних галузей промисловості очолить Герман Сметанін, який був гендиректором "Укроборонпрому".
"Ми чули про майбутні кадрові зміни з лютого цього року. Однак зміни, які відбулися днями, є радше перестановкою кадрів. Зміни облич в уряді – це, звісно, добре, але ж вони не такі вже і нові, чи не так?", – каже доцентка кафедри політології та державного управління факультету історії, політології та міжнародних відносин ЧНУ Наталія НЕЧАЄВА-ЮРІЙЧУК.
Резонансу набуло хіба що звільнення міністра закордонних справ Дмитра Кулеби, який працював на цій посаді з березня 2020 року. Експерти зазначають, що причиною звільнення дипломата міг бути його конфлікт з президентом.
Звільнення Кулеби викликало подив на Заході. Завдяки своїй посаді Кулеба мав добре налагоджені контакти з держсекретарем США Ентоні Блінкеном, Міністром закордонних справ Німеччини Анналеною Бербок і не тільки.
"Є чимало пояснень його звільнення. Він виконав ті завдання, які були на нього покладені, і завдяки йому вдалося домогтися великої підтримки України. Також він активізував роботу з державами Глобального Півдня, що є важливим для України. Однак Кулеба зберігав певну автономність, а його остання заява в Польщі щодо Волинської трагедії 1943 року стала підставою до такого рішення", – зазначає Н. Нечаєва-Юрійчук.
Обов’язки Кулеби тепер виконуватиме Андрій Сибіга, який раніше був заступником глави МЗС, а до того встиг попрацювати в Офісі президента.
"Перед його наступником постають завдання збільшити допомогу, насамперед військову, Україні, здобути підтримку країн Глобального Півдня та відновити довіру з нашими центральноєвропейськими партнерами", – говорить експертка.
Редактор: Євгеній Пірожков
15-09-2024, 11:32