русский корабльнахуй
 
Чернівці  14 вересня 2024 13:11 

Справа з каплицею у Чернівцях дійшла і до президента Румунії: були розмови на рівні міністерств

підтримай автора: оригінал
5
1.9k
0
Фото: МА АСС
Про ситуацію щодо каплиці Трьох святителів у Чернівцях розповів єпископ Чернівецько-Буковинської єпархії Феогност.
Наприкінці серпня Чернівецька міська рада повідомила, що після майже року судових процесів каплицю-усипальницю Буковинських митрополитів забрали від УПЦ МП. Йдеться про каплицю Трьох святителів у Чернівцях, що розташована на міському кладовищі. Відтепер у ній буде відправляти богослужіння ПЦУ.
Як відомо, у крипті під каплицею покояться румунські ієрархи Буковини. У 1990 році її передали парафії святителя Миколая УПЦ МП.
24 серпня Чернівецько-Буковинська єпархія УПЦ заявила, що керівництво кладовища опечатало каплицю, «позбавивши румуномовну громаду можливості звершувати богослужіння у храмі, який вони реставрували та доглядали».
Румунська православна церква своєю чергою висловила незадоволення через передання Православній церкві України каплиці-усипальниці Буковинських митрополитів.
Як зазначили в Румунському патріархаті, вони з «жалем і сумом» відреагували на те, що в каплиці більше не можуть відправлятися богослужіння румунською мовою. Додають, що не будуть залишатися байдужими «до конфіскації румунського символу ідентичності» та «порушення релігійної свободи румунських православних християн». Тому Румунський патріархат закликав владу Румунії втрутитися, щоб «румуни могли вільно молитися своєю мовою і приходити до Румунської православної церкви, якщо вони того бажають».
Коментар щодо цієї ситуації єпископа ПЦУ Феогноста
Ситуацію із передачею каплиці прокоментував єпископ Чернівецько-Буковинської єпархії ПЦУ Феогност. Він розповів, що Православна церква України завжди шанувала буковинських митрополитів й продовжуватиме це робити:
«Я не представник влади, бо питання з розірвання договорів оренди – це більше до них. Але скажу про те, що є з нашої сторони – нам передають, а ми приймаємо. Це на території нашої області, на території нашої держави. Митрополити були буковинські, вони служили тут. Вони тут упокоєні. Ми їх шануємо, молимось. Й будемо молитися надалі. Навіть не користуючися тією капличкою ми шанували їх, поминали митрополитів, тому що вони висвячували багато храмів зараз вже нашої церкви. Відбувається так зване духовне спадкоємство».
Єпископ вважає, що ситуація з каплицею виникла не без втручання «російської руки». Проте тут, за його словами, немає жодної причини для конфлікту. У каплиці й надалі відбуватиметься служба румунською мовою й про припинення цього абсолютно не йшлося.
«Московський патріархат через своїх представників, а саме священнослужителів руского міра, по всякому розбурхують цей скандал. На скільки нам відомо, він вже дійшов до президента Румунії. На рівні міністерств відбувалися розмови, були неодноразові телефонні дзвінки з питанням, хто там служитиме. Відповідь України - однозначна і беззаперечна – румуномовний священник. Там буде повністю збережена румунська мова і культура лишень без московського патріархату.Також там буде і україномовний священник. Вважаємо, що це правильно і тут немає порушення», - зазначив єпископ Феогност.
Від редакції додамо, каплиця офіційно ще не перейшла до ПЦУ, процедури з передачі тривають, ймовірно це займе певний час.