русский корабльнахуй
 
Чернівці  13 вересня 2024 15:38 

Кілька румуномовних релігійних громад Буковини готові покинути російську церкву та перейти до ПЦУ

підтримай автора: оригінал
5
1.2k
0
Фото: МА АСС
Румуномовні громади можуть перейти до вікаріату, який має особливу адміністративну структуру з правами самоврядування в складі ПЦУ. Релігійним громадам дозволять богослужіння румунською мовою.
Відомо, що румунський вікаріат створили п’ять років тому, коли Православна церква України отримала Томос. Для цього і статут розробили за зразком вікаріату українських парафіян у сусідній Румунії.
Наприкінці квітня 2024 року єпископ Чернівецький і Буковинський Православної Церкви України Феогност виголосив заяву-звернення до православних християн Чернівецької області, які проживають у румуномовних громадах Буковини, та закликав їх приєднуватися до вікаріату.
Як розповів журналістам МА АСС єпископ, станом на сьогодні громад, які вже б доєдналися до вікаріату - немає. Але у єпархії над цим працюють і незабаром очікують переходу кількох громад, поділився з журналістами єпископ:
«Ми працюємо з румуномовними громадами і, думаю, що, якщо не до кінця цього місяця, то найближчим часом перехід відбудеться. Є три громади як мінімум, які готові переходити саме у вікаріат для румуномовних в нашій церкві. Це питання відкрите, воно актуальне, ми працюємо.
Але тут не питання в часі, в церкві так не працює, питання може бути відкритим і рік, і два, і три. Звичайно, що ми хотіли б, щоб це сталося якомога швидше, але ж насильно цього ніхто робити не буде. Ми хочемо, щоб люди самі цього бажали, відчули, що вони готові до такого кроку. Щоб все було правильно організовано в церковному та державному порядку, щоб нічого не порушувати».