русский корабльнахуй
 
Чернівці  11 вересня 2024 15:44 

У Чернівцях провели симультанну операцію: дві бригади одночасно рятували життя 82-річної жінки

підтримай автора: оригінал
4
1.2k
0
Симультанну операцію зробили на базі Чернівецької обласної клінічної лікарні. Це сучасний метод комбінування оперативних втручань і їхнє одномоментне проведення. При симультанній операції хірургічні втручання можуть проводитися як по черзі, так і одночасно.
Нещодавно до приймального відділення доправили 82-річну пацієнтку. Попередній діагноз: гострий інфаркт міокарда, кардіогенний шок, тромбоз артерій нижньої кінцівки. Жінку одночасно оглянули дві бригади медиків: інтервенційні кардіологи та судинні хірурги, розповідають на фейсбук-сторінці Чернівецької обласної клінічної лікарні, пише Медіа агентство АСС.
Лікарі здійснили дообстеження, яке підтвердило інфаркт міокарда та гострий тромбоз нижньої кінцівки. Дві проблеми вимагали негайного вирішення.
Відбувся консиліум. Судинні хірурги сказали, що оперувати нижню кінцівку треба, але в такому стані пацієнтка не витримає операцію. Вирішено було спочатку оперувати серце – здійснили балонну ангіопластику та стентування.
Щойно кардіохірурги закінчили оперативне вручання, до роботи приступила бригада судинних хірургів. Одна операційна, одна анестезіологічна бригада. Між первинним втручанням на серці до початку операції на нижній кінцівці минуло хвилин 20. Все відбувалося дуже швидко. Фактично за годину здійснили два оперативні втручання, розповів Андрій Лісовенко, завідувач відділення інтервенційної кардіології та кардіохірургії Чернівецької обласної клінічної лікарні.