русский корабльнахуй
 
Новини  10 вересня 2024 17:00 

У МКС відреагували на відмову Монголії арештувати путіна

підтримай автора: оригінал
4
-
-
Прокурор Міжнародного кримінального суду (МКС) Карім Хан заявив, що відмова Монголії арештувати главу рф владіміра путіна не є приводом для розчарування. Також він наголосив, що у МКС є алгоритм реагування у разі невиконання вимог Римського статуту.
Про це Карім Хан розповів на брифінгу під час відвідин Києва, передає «Інтерфакс-Україна».
За словами посадовця, путін вперше з моменту видачі ордера на його арешт поїхав до країни, яка ратифікувала Римський статут, а той факт, що інші такі держави лідер рф не відвідував, свідчить про те, що ордер працює. Карім Хан також визнав, що норми МКС не ідеальні, та заявив, що вже були випадки їхнього невиконання в минулому.
“Не треба розчаровуватися, результати ми побачимо, але це не буде легко. Ми рухаємося до реального застосування права і робимо це разом”, — сказав Хан.
Він також розповів, що в разі відмови країни виконувати вимоги Римського статуту є алгоритм реагування. Однак, за словами Хана, для такого рішення повинні зібратися усі держави-члени МКС та обговорити подальші спільні дії.
Нагадаємо, глава рф владімір путін прибув з робочим візитом до Монголії — країни-ратифіканта Римського статуту, що дозволяє їй арештували лідера росії. А втім, цього не відбулося.
Речник монгольського уряду заявив, що Монголія не може заарештувати лідера рф владіміра путіна, адже залежна від імпорту російських енергопродуктів. Водночас речник додав, що його країна завжди дотримувалася політики нейтралітету в дипломатичних відносинах.
В українському Міністерстві закордонних справ пообіцяли працювати з партнерами для того, щоб Монголія «мала наслідки»після того, як не заарештувала лідера кремля. Речник МЗС назвав відмову країни виконувати обов’язковий ордер Міжнародного кримінального суду «важким ударом» по МКС та міжнародній системі кримінального правосуддя.
Зазначимо, що Монголія ратифікувала Римський статут, а тому зобов’язана виконувати рішення Міжнародного кримінального суду, який ще торік видав ордер на арешт владіміра путіна за підозрою в незаконному переміщенні та депортації населення, зокрема дітей, з окупованих територій України до росії.