русский корабльнахуй
 
Новини України  09 вересня 2024 16:39 

Зросла кількість фальшивих гривнів: як розпізнати підробку

підтримай автора: оригінал
5
1.8k
2
В Україні побільшало фальшивих гривень. За підсумками першого півріччя 2024 року, на 1 млн справжніх банкнот припадало 3,4 підробки, що на 62% більше порівняно з минулим роком.
Про зростання кількості підробок повідомили в НБУ, передає "Мінфін".
Там зазначили: серед гривневих банкнот у січні-червні 2024 року 90% фальшивок припало на два номінали старих випусків.
Це 500 грн зразка 2006 року; 200 грн. 2007 року.
"Гривня нового зразка краще захищена. У тому числі й сучасними оптично-змінними елементами: "віконна" стрічка та елемент SPARK із кінетичними ефектами руху фонового зображення та зміни кольору, відповідно", – пояснили в Нацбанку.
Серед іноземних валют найчастіше підробляють долар – у 95% випадків. Найпопулярнішою купюрою серед фальшивомонетників є 100 доларів.
Водночас, запевнили в НБУ: попри зростання кількості підробок, нічого страшного не відбувається. Адже перед початком повномасштабного вторгнення Росії цей показник був значно вищим – 7,1 фальшивок на 1 млн справжніх грошей.
Як розпізнати фальшиві гривні
Розпізнати ж фальшиві гривні можна, причому кількома способами. Зокрема, розмістивши купюру проти світла. Так перевіряється:
Наявність водяних знаків.
Зокрема, йдеться про зображення портрета, що повторює портрет, надрукований на лицьовій стороні банкноти. А також зображення цифрового позначення номіналу або графічного знака гривні.
Наявність наскрізного елемента.
Йдеться про зображення цифрового позначення номіналу, виконаного з лицьового та зворотного боків. Воно набуває цілісного вигляду без розривів і зсувів під час розгляду банкноти проти світла.
Наявність повністю зануреної в товщу паперу захисної стрічки, на якій за допомогою збільшувального скла при розгляді банкноти проти світла можна побачити у прямому та перевернутому вигляді зображення номіналу, напису ГРН та зображення тризубу.
Редактор: Людмила Осадчук
9-09-2024, 16:39