русский корабльнахуй
 
Новини  08 вересня 2024 18:30 

МЗС Ірану про імовірну передачу ракет росії: Ми ніколи не були частиною російсько-української війни

підтримай автора: оригінал
5
-
-
У Міністерстві закордонних справ Ірану заявили, що Тегеран ніколи не був частиною російсько-української війни та виступає за її політичне врегулювання.
Про це заявив речник МЗС Ірану Нассер Канаані у коментарі інформаційному агентству IRNA.
Ця заява пролунала у відповідь на запитання про імовірну передачу росії іранських балістичних ракет малої дальності для війни проти України.
“Як неодноразово наголошувалося, Ісламська Республіка Іран, виступаючи проти війни, підтримує політичне рішення для розв’язання розбіжностей між росією та Україною, щоб покласти край конфлікту”, — сказав Канаані.
Він додав, що співпраця між Іраном та росією відбувається у межах двосторонніх угод, які, як стверджується, базуються на міжнародному праві та нормах й «не мають нічого спільного з українською кризою».
Раніше член Комісії з національної безпеки парламенту Ірану Бахшаїш Ардестані визнав, що країна «змушена» здійснювати бартер з рф: москва дає Ірану сою та пшеницю, а той їй — ракети та дрони.
Видання Wall Street Journal з посиланням на європейських та американських чиновників написало, що Іран уже відправив до росії балістичні ракети малої дальності. Це сталося тоді, коли росія посилила свої ракетні обстріли українських міст та інфраструктури.
У Міністерстві закордонних справ України заявили, що глибоко занепокоєні через повідомлення про передання балістичних ракет з Ірану до росії, а також закликають іранську владу утриматися від цього.
Ще в серпні Reuters із посиланням на джерела в європейській розвідці писав, що Іран може передати росії сотні балістичних ракет Fath-360 малої дальності із супутниковим керуванням.
В Офісі генерального прокурора України заявляли, що в українських прокурорів та слідчих немає сумнівів, що іранські посадовці, а також юридичні та фізичні особи причетні до виробництва й постачання дронів до росії. Тоді українські правоохоронці збирали відповідні докази.
Спершу Іран офіційно відкидав звинувачення в постачанні зброї для російських військ, проте в листопаді 2022 року міністр закордонних справ Ірану Хоссейн Амірабдоллахіан визнав, що його країна постачала росії свої безпілотники. Однак це нібито відбулося ще до початку повномасштабного вторгнення рф до України.
Згодом українські слідчі офіційно підтвердили, що виробником безпілотників, якими росія обстрілює Україну, є іранська державна авіабудівна компанія Iran Aircraft Manufacturing Industrial Company.