русский корабльнахуй
 
Новини  06 вересня 2024 16:30 

Для вступу до ЄС знадобиться змінити Конституцію — Стефанішина

підтримай автора: оригінал
4
-
-
Віцепрем’єр-міністерка з питань євроінтеграції та міністерка юстиції Ольга Стефанішина заявила, що наближення українського законодавства до європейського буде комплексним процесом під час вступу України до ЄС. Зокрема, треба буде змінити Конституцію.
Про це вона сказала в інтерв’ю «Європейській правді».
Стефанішина пояснила, що на шляху до членства в ЄС в Україні мають змінитися засади функціонування державних інституцій.
За її словами, зміни до Основного закону не обов’язково вноситимуть наприкінці переговорів про вступ, адже «вже зараз» є питання, які вимагають цього.
Так, уже зараз постане питання про застосування рішень Європейського суду, а також про застосування регламентів ЄС, які для України стануть нормами прямої дії.
“Безумовно, може йтися про те, що ці зміни до Конституції набудуть чинності разом із набуттям Україною членства в ЄС. Але підготовку до цього ми маємо вести вже зараз, щоб уся наша правова система була до цього готова”, — сказала віцепрем’єрка.
Ще в листопаді 2023-го президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн зазначила, що Україна виконала 90% реформ, яких від неї очікував ЄС, щоб просунутися на шляху до вступу в Євросоюз.
14 грудня того самого року Європейська рада ухвалила рішення про початок переговорів щодо вступу України та Молдови. Але Україна ще мала виконати чотири додаткові рекомендації, зазначені у Пакеті розширення ЄС від 8 листопада 2023 року. Формальний початок переговорів про вступ до ЄС починається після того, як Єврокомісія запропонує переговорну рамку, а Європейська рада її затвердить.
Так, на початку червня Єврокомісія надала позитивну оцінку євроінтеграційному прогресу України та підтримала початок переговорів про вступ до ЄС. Посли ЄС погодили рамки для переговорів 14 червня, а 25 червня переговори з Україною та Молдовою офіційно розпочалися.
Початок переговорів одночасно з іншою країною не гарантує їхнього завершення в той самий час, оскільки темп перемовин залежить від швидкості реформ та узгодження із законодавством ЄС у кожній країні.