русский корабльнахуй
 
Новини  03 вересня 2024 16:38 

Парламент Румунії схвалив передачу Україні ракетного комплексу Patriot

підтримай автора: оригінал
8
289
0
На територію Румунії неодноразово потрапляли російські безпілотники
Парламент Румунії остаточно схвалив передання Україні ЗРК Patriot: далі залишається лише підпис президента, повідомляє Reuters.
Нижня палата парламенту Румунії, Палата депутатів, у вівторок, 3 вересня, схвалила законопроєкт про передання Україні зенітно-ракетного комплексу Patriot.
Після того, як законопроєкт про передання Україні системи Patriot схвалили обидві палати парламенту Румунії, його має підписати президент Клаус Йоганніс, аби він набув чинності.
Румунія, яка є членом НАТО з 2004 року, має спільний кордон з Україною протяжністю 650 км (400 миль), і на її територію неодноразово потрапляли фрагменти російських безпілотників, коли Москва атакувала українські порти на тому боці річки Дунай.
Минулого тижня Міноборони Румунії направило на ознайомлення парламенту законопроєкт, який уряд схвалив раніше в понеділок.
Румунія вирішила передати Києву одну з двох своїх діючих систем Patriot – одну з п’яти таких систем та інших стратегічних одиниць протиповітряної оборони, які країни НАТО пообіцяли Києву – за умови, що союзники замінять її на іншу систему Patriot пізніше.
У схваленому парламентом проекті закону йдеться про те, що заміна системи Patriot зі Сполучених Штатів не повинна коштувати більше, ніж Румунія спочатку заплатила за одиницю, і що витрати покриватимуться з «іноземних джерел, які не підлягають відшкодуванню».