русский корабльнахуй
 
Здорово  01 вересня 2024 03:09 

У Великій Британії почали випробовувати вакцину від раку легенів на людях

підтримай автора: оригінал
5
812
0
Ілюстративне фото з відкритих джерел
Вакцина BNT116 може принципово змінити підхід до лікування цього виду раку.
У Великій Британії пацієнт, хворий на рак легенів, Януш Рач став першою людиною, яка випробувала нову терапію, що може принципово змінити підхід до лікування цього захворювання.
Терапія полягає в індивідуальній вакцині, яка навчає імунну систему конкретного пацієнта боротися з хворобою, знищуючи ракові клітини. Про це пише Медіа агентство АСС з посиланням на УНІАН.
В основі принципу роботи вакцини лежить та сама технологія матричної РНК, яка вперше була успішно випробувана під час пандемії коронавірусу.
Перший етап клінічних випробувань будь-яких ліків завжди перевіряє безпеку препарату і Януш сам погодився випробувати нову вакцину на собі. Загалом учені наберуть 130 таких волонтерів, як Януш. А спостерігати за ними будуть паралельно понад 30 дослідницьких центрів у семи країнах.
Лікування має бути спрямоване на знищення саме ракових клітин, а не здорових, що, як сподіваються вчені, зменшить побічні ефекти.
Вакцина містить інформацію про кілька маркерів, знайдених на поверхні ракових клітин легень, щоб навчити імунну систему пацієнта, що саме потрібно шукати і що вбивати.
Експерти вважають, що вакцина BNT116, створена німецькою біотехнологічною компанією BioNTech, може принципово змінити підхід до лікування цього виду раку. «За допомогою мРНК-вакцини ми сподіваємося почати нову еру в лікуванні раку легенів», - прокоментував куратор британської частини клінічних випробувань, професор UCL онколог Сеу Мін Лі.