русский корабльнахуй
 
Україна  31 серпня 2024 15:08 

Володимир Зеленський звільнив командувача Повітряних сил Миколу Олещука

підтримай автора: оригінал
6
650
0
Фото з відкритих джерел
Президент Володимир Зеленський звільнив Олещука Миколу Миколайовича з посади командувача Повітряних Сил Збройних Сил України.
Про це йдеться на сайті Офісу Президента, пише Медіа агентство АСС з посиланням на РБК-Україна.
В указі №600, опублікованому на сайті Офісу президента вечері п'ятниці, 30 серпня, сказано про звільнення Миколи Олещука з посади командувача Повітряних Сил Збройних Сил України.
Олещук очолював Повітряні сили України з 9 серпня 2021 року.
Пізніше президент Зеленський прокоментував звільнення Олещука.
«Я вирішив замінити командувача Повітряних сил Збройних Сил України. Я безмежно вдячний всім нашим військовим льотчикам, інженерам, воїнам мобільних вогневих груп, розрахунків ППО. Усім, хто дійсно бʼється для України - для результату. І це потрібно так само на командному рівні - ми повинні посилюватись. І берегти людей. Берегти особовий склад. Берегти усіх наших воїнів», - сказав він у вечірньому зверненні.
Що передувало
29 серпня ЗМІ почали повідомляти про те, що в Україні розбився один з винищувачів F-16.
Пізніше Повітряні сили повідомили про загибель пілота Олексія Меся, а Генеральний штаб ЗСУ підтвердив втрату F-16.
Олещук зробив заяву щодо авіакатастрофи з винищувачем F-16, яка сталась 26 серпня під час масштабного обстрілу України. Він заявив, що вище керівництво отримало доповідь про катастрофу. Також попередній звіт було передано Сполученим Штатам Америки разом з іншими партнерами. Вони вже долучились до розслідування причини авіакатастрофи.
Водночас нардепка Мар'яна Безугла заявила, що володіє інформацією щодо авіакатастрофи з F-16. За її словами, винищувач «був збитий зенітно-ракетним комплексом Patriot через дискоординацію між підрозділами».
Вона також дорікнула Олещуку за «мовчання» й стверджувала, що загалом це нібито вже «щонайменше третій випадок», коли українські літаки збиває власна протиповітряна оборона (ППО).