русский корабльнахуй
 
Україна  29 серпня 2024 19:25 

The Wall Street Journal: Україна втратила перший літак F-16. Пілот розбився. Що сталося?

підтримай автора: оригінал
5
1.5k
0
Фото ілюстративне. Діалог
Україна могла втратити перший винищувач F-16, переданий західними партнерами цього літа.
Про це інформує The Wall Street Journal з посиланням на неназваного американського чиновника і уточнює, що літак зазнав аварії в понеділок, 26 серпня.
За інформацією американського видання, винищувач не був уражений ворожим вогнем, а аварія, ймовірно, стала наслідком допущеної пілотом помилки. Принаймні на це вказують початкові дані, цитує видання Діалог.
Відомо, що 26 серпня винищувачі F-16 брали участь у відбитті масованої повітряної атаки Росії на Україну. У Генштабі ЗСУ не повідомляли про втрату F-16 і поки що ніяк не прокоментували озвучену американським виданням інформацію.
Тим часом у понеділок депутат Луцької міськради Ігор Поліщук розповів у соцмережах про загибель військового льотчика Олексія Меся, який брав участь у програмі підготовки українських пілотів на американських винищувачах.
В даний час немає підтверджень, чи був Месь насправді пілотом F-16.
Як раніше повідомлялося, 26 серпня F-16 ЗС ЗСУ, озброєні ракетами AIM-9 та AIM-120 класу "повітря - повітря", брали участь у відбитті російської ракетної атаки на Україну. До цього ЗМІ писали, що американські інженери покращили РЕБ на українських F-16, зробивши їх "невидимками" для російських радарів.
Надвечір 29 серпня спеціальну заяву оприлюднив Генеральний штаб ЗСУ
Під час відбиття ракетного удару з боку рф по території України, разом з підрозділами зенітно-ракетних військ були застосовані винищувачі F-16 Збройних Сил України.
В ході повітряного бою літаки F-16 продемонстрували свою високу ефективність, бортовим озброєнням було збито чотири крилатих ракети ворога.
Під час заходу на наступну ціль з одним з літаків був втрачений звʼязок. Як зʼясувалося пізніше, літак зазнав катастрофи, льотчик загинув.
Для зʼясування причин аварії призначена спеціальна комісія МОУ, яка працює в районі падіння літака, йдеться у повідомленні.