русский корабльнахуй
 
Останні новини  29 серпня 2024 15:54 

"Банки почали по-новому штрафувати українців" - мережею шириться фейк

підтримай автора: оригінал
9
-
0
У чернівецьких телеграм-каналах поширився фейк, ніби банки тепер можуть забрати до 20% з рахунків українців в якості штрафу. НБУ спростував цю інформацію. А згодом і самі канали, які поширили такий фейк, поквапилися опублікувати спростування від Нацбанку.
Днями місцеві телеграм-канали поширили інформацію про те, що банки нібито почали штрафувати своїх клієнтів за порушення з питань фінансового моніторингу та стягують на свою користь 20% від суми коштів, які зберігаються клієнтами на їхніх банківських рахунках.
При цьому канали посилалися на статтю, опубліковану на сайті Obozrevatel, яка, своєю чергою, посилається на публікацію Мінфіну.
Фейк в Телеграмі про нові штрафи від банків
Фейк в Телеграмі про нові штрафи від банків
Зручний формат новини у нашому Telegram
Національний банк України спростував цю інформацію, повідомивши, що така інформація не відповідає дійсності.
Законодавство з питань фінансового моніторингу не передбачає застосування банками будь-яких фінансових покарань до порушників правил фінансового моніторингу та стягнення за це "штрафу".
Тобто банки не мають права застосовувати до громадян штрафні санкції через порушення у сфері фінансового моніторингу.
Водночас Закон про фінансовий моніторинг передбачає обов’язок та право банку розірвати ділові стосунки з клієнтом та припинити його обслуговування, в тому числі закрити рахунок клієнта, у визначених законодавством випадках.
У цьому разі банк повертає кошти клієнту готівкою чи перерахуванням на інший рахунок. Механізм повернення коштів передбачений у пункті 6 додатка 12 до Положення про здійснення банками фінансового моніторингу.
НБУ боку також не застосовує жодних штрафних санкцій до громадян за порушення. Всі заходи впливу регулятора, зокрема і в сфері фінансового моніторингу, стосуються виключно фінансових установ.
Читайте: Відновлення в тилу: чому військові та їх родичі скаржаться на Чернівецьку обласну клінічну лікарню