русский корабльнахуй
 
Новини Чернівців  24 серпня 2024 11:41 

«Їхні укуси часто небезпечні»: на Буковині через укуси шершнів помер чоловік

підтримай автора: оригінал
6
2.3k
0
Півтора тижня тому в селі Вали Вашківецької громади чоловіка покусав рій шершнів. Від укусів він помер ще до приїзду медиків.
Про це йдеться у публікації molbuk.ua.
Староста села Михайло МИРОНКО розповів, що чоловік перебував у лісі. Там на нього напали комахи. Шершні покусали голову, шию та спину.
"Він був із сином та колегою у лісі, збирали яблука-дички. Натрапили на рій шершнів і не встигли втекти. Чоловіка вкусили вісім комах, син відразу відвіз батька додому, однак той дорогою помер", – каже Михайло Миронко.
Територія села розкидана між лісами, цьогоріч там багато шершнів, однак це перший такий випадок у Валах.
"Виїжджаємо у школи й садочки"
Речниця Головного управління ДСНС в області Мирослава ІВАНЧУК розповіла, що до служби порятунку надходять виклики із проханням знешкодити шершнів та ос.
"Такі звернення нечасті, але все ж є. Зазвичай надаємо номери приватних фірм, які спеціалізуються на цьому. Якщо ж гніздо виявили на території садочка чи школи, то обов’язково виїжджаємо. Хімічні засоби має придбати людина або організація, котра звертається до нас", – зазначає пані Мирослава.
Якщо ж людина хоче сама впоратися, вона повинна обробити гніздо хімікатами. Водночас подбати про спецодяг, взяття та захист обличчя.
"У будь-якому разу треба викликати швидку"
Доцентка кафедри клінічної імунології, алергології та ендокринології Буковинського державного медичного університету Наталія КАСПРУК наголошує, що наслідки укусу ос, шершнів, бджіл та інших комах можуть бути різними для кожного, а часом – життєво небезпечними.
"Реакція може бути алергійною, токсичною, ранньою та пізньою. Від історії алергій пацієнта залежить важкість стану та наслідки. Якщо ми говоримо саме про алергійну реакцію, це підвищена індивідуальна чутливість на один укус", – ділиться Наталія Каспрук.
Люди здебільшого знають, що мають алергію на укуси комах. У таких випадках лікарі рекомендують мати аптечку, яка містить: таблетовані протиалергійні та гормональні ін’єкційні засоби, епіпен (шприц-ручка з адреналіном – ред.). Проте лікарка наголошує, що в будь-якому разі потрібно викликати швидку та обов’язково називати діагноз – анафілаксія.
Людина з алергією, яку вкусила комаха, червоніє на обличчя, а потім блідне. Розвивається гіпоксія, може виникнути серцева легенева або ниркова недостатність. У такому разі йдеться про лічені хвилини для пацієнта.
"Для початку треба витягнути жало та прикласти лід. Намастити засобами, які знімають свербіння та запалення (гормональні засоби, гіпертонічний розчин, суха харчова сода), інколи цього вистачає. Якщо пацієнта вкусило багато комах, то є ймовірність, що може бути й токсична реакція", – каже лікарка.
Найнебезпечніше, коли бджола чи шершень кусає у рот, обличчя чи шию. Тоді ситуація може бути вкрай складною.
Редактор: Ангеліна Петльована
24-08-2024, 11:41