русский корабльнахуй
 
Новини України  23 серпня 2024 17:36 

Запорізька АЕС опинилася на межі блекауту через росіян

підтримай автора: оригінал
6
547
0
Запорізька АЕС знову опинилася на межі блекауту - 22 серпня через російські обстріли сталося пошкодження зовнішньої повітряної лінії, через яку станція отримувала живлення від української енергосистеми для забезпечення власних потреб.
В прес-службі "Енергоатома" зазначили, що наразі ЗАЕС зʼєднана з українською енергосистемою лише однією лінією електропередачі ПЛ-750кВ "Дніпровська". У випадку її пошкодження виникне аварійна ситуація через втрату зовнішнього живлення насосів що охолоджують активні зони реакторів і басейни витримки палива ЗАЕС.
В "Енергоатомі" наголосили, що під "управлінням" російських загарбників, які перебувають на тимчасово окупованій ЗАЕС, постійно поглиблюється деградація на всіх напрямах експлуатації.
"До нещодавньої пожежі, коли через недбалість або свідомий підпал повністю вигоріла одна з двох наявних градирень АЕС, зараз додалась подія з загрозою втрати зовнішнього живлення станції. Адже відсутність у загарбників компетентного, кваліфікованого та ліцензованого персоналу та перетворення ЗАЕС на військову базу робить неможливою безаварійну експлуатацію станції", - йдеться у повідомленні.
У компанії нагадали, що від початку російської окупації Запорізька АЕС вже пережила вісім повних блекаутів та один частковий – із запуском аварійних дизель-генераторів і систем безпеки. Їхня відмова може спричинити аварійну ситуацію.
Станом на 16:40 пошкоджену вчора лінію відновлено, повідомили в "Укренерго".
"Ремонтні бригади НЕК "Укренерго" відновили надійність живлення Запорізької АЕС. Високовольтна повітряна лінія 330 кВ включена в роботу", - йдеться у повідомленні.
Як зазначається, ремонтні бригади чекали дозволу військовослужбовців для того, щоб усунути пошкодження та включити лінію в роботу.
"Наразі ЗАЕС має змогу отримувати електроенергію як за основною, так і за резервною лініями", - підкреслили в компанії.
Редактор: Аліна Книжник
23-08-2024, 17:36