русский корабльнахуй
 
Міжнародні новини  22 серпня 2024 20:20 

Угорщина посилила правила для біженців із України. Без даху над головою можуть залишитися тисячі людей. Найбільше в шоці циганські громади із Закарпаття

підтримай автора: оригінал
9
785
1
Фото з відкритих джерел
В Угорщині набуло чинності рішення уряду, яким право на державну допомогу можуть отримувати тільки біженці з районів України, які безпосередньо постраждали від російського вторгнення. Внаслідок цього тисячі українських біженців в Угорщині можуть залишитися без даху над головою або будуть змушені повернутися на батьківщину.
Про це пише Всесвітня служба ВВС.
Наразі до списку, складеного угорською владою, входять 13 регіонів України, де йдуть (або йшли) бойові дії: Дніпропетровська, Донецька, Житомирська, Запорізька, Луганська, Миколаївська, Одеська, Сумська, Харківська, Херсонська та Чернігівська області, а також Автономна Республіка Крим з Севастополем та Київська область з Києвом. Щомісяця цей список оновлюватиметься.
Як передає кореспондент Бі-бі-сі в Угорщині Нік Торп, в Угорщині отримали притулок 31 тис. громадян України, проте поки що неясно, яка саме кількість цих людей може втратити державну допомогу.
Нові правила замінять систему, яка почала діяти з 2022 року, невдовзі після початку російського вторгнення. Тоді Угорщина, далеко не найбільша європейська країна, прийняла сотні тисяч біженців із України. При цьому Будапешт надав українцям право на субсидоване житло та соціальну допомогу. Тепер ці привілеї залишать лише за тими, хто приїхав із регіонів, які постраждали від війни.
Це не означає автоматичного виселення решти біженців, проте з 21 серпня власники житла припиняють отримувати субсидії від держави на розміщення інших категорій.
Як стверджують угорські правозахисники, у найвразливішому становищі опиняться представники циганських громад із Закарпаття, багато з яких, як і раніше, живуть у тимчасових притулках на території Угорщини. Наразі такі притулки можуть бути закриті.
Ці біженці із Закарпаття опинилися на вулиці через нові правила, які угорський уряд запровадив для українців. pic.twitter.com/JBfTXyi2IC
— DW українською (@dw_ukrainian) August 22, 2024
Становище цих людей посилюється тим, що у багатьох із них подвійне громадянство України та Угорщини, що не дозволяє їм претендувати на статус біженця та допомоги в інших країнах Євросоюзу, зазначає кореспондент ВВС у Будапешті.
Крім того, Угорщина вкрай неохоче приймає біженців та мігрантів із інших країн світу.
У червні Європейський суд, найвища судова інстанція ЄС, оштрафував Угорщину на 200 млн. євро за недотримання політики прийому біженців, прийнятої у всьому блоці.
Європейський суд визнав незаконним ухвалене у 2020 році рішення Будапешта, згідно з яким дозвіл на в'їзд до країни видавався лише тим, хто подав заявку на набуття статусу біженця у посольствах країни за межами ЄС.
Угорщина зайняла жорстку позицію щодо мігрантів, після того як у 2015 році в країну прибуло більше мільйона біженців, в основному з Сирії, що роздирається війною.
Угорська влада звела на кордоні загородження, намагаючись зупинити основну масу мігрантів.
Відповідно до законодавства ЄС, будь-яка людина, яка біжить від переслідування у своїй країні, має право звернутися за міжнародним захистом і не може бути вислана назад на батьківщину, якщо для неї там великий ризик потрапити в ув'язнення, зазнати тортур або втратити життя.