русский корабльнахуй
 
Чернівці  22 серпня 2024 16:13 

Лев Когут замість Салтикова-Щедріна: у Чернівцях встановили перший оновлений аншлаг

підтримай автора: оригінал
10
945
0
Фото: МА АСС
Вулиця названа на честь відомого буковинського громадсько-політичного діяча, журналіста та видавця Лева Когута.
Все почалося зі знахідки в архівному відділі Управління СБ України в Чернівецькій області справи українського громадського діяча Чернівців, видавця і багатолітнього редактора газети «Час» Лева Когута, пише Медіа агентство АСС.
У 1940 році радянська влада засудила його за «антирадянщину» і прагнення жити в незалежній соборній Україні до розстрілу. Пізніше вирок літньому Когуту замінили позбавленням громадянства і депортацією за межі радянського союзу.
Про це розповіла речниця УСБУ в області Леся Федоренко та ініціаторка процесу реабілітації діяча, а згодом і перейменування вулиці у Чернівцях.
«Лев Когут мав трьох синів, але майже 80 років нічого не було відомо про його нащадків. Ніхто не звертався за реабілітацією репресованого родича, а це така людина, яка заслуговує на відновлення історичної справедливості. Мені вдалося з’ясувати, що родина його старшого сина - Романа - опинилася в Канаді. Це прямі нащадки Лева Когута - троє правнуків, шестеро праправнуків і дружина внука. Далі родина дала мені довіреність представляти їх у справі реабілітації репресованого родича. І 20 грудня 2023 року Лева Когута визнано реабілітованим», - розповіла Леся Федоренко.
Лев Когут народився 1878 року у Чернівцях. Закінчив Чернівецький університет, після чого працював адвокатом. Ще за студентських років проводив активну громадську діяльність. Власним коштом купував і розповсюджував українські книжки на Буковині.
Редагував газети Революційної української партії та окремі брошури, що виходили в Чернівцях. Видавав численні статті на економічні й культурні теми. Автор окремих праць. Впродовж 1920-х років редагував численні часописи, зокрема газету «Час». Помер як емігрант у Граці, що в Австрії.
Нещодавно на сесії міської ради прийняли рішення про перейменування 260 вулиць, котрі мають хоча б якесь нагадування чи зв'язок з країною-агресором.
Вулиця Салтикова-Щедріна відтепер матиме назву Лева Когута. Відповідну табличку з інформацією про персону та QR-кодом розмістили на одному з будинків.
«Станом на тепер, у нас є договори з виконавцями про демонтаж старих та виготовлення нових аншлагів. Плануємо встановити до кінця року 1540 таких табличок на 66 вулицях міста. Ще потреба залишається на 4 тис. нових аншлагів. Там, де ініціатором перейменування є міська рада – заміна відбувається за кошти бюджету. На інших вулицях це роблять власники будинків. Уже оновлено 500 табличок із заявлених 1540», - зазначив Ярослав Павлік, заступник директор департаменту інфраструктури та благоустрою ЧМР.