русский корабльнахуй
 
Право  22 серпня 2024 00:39 

Українців мають сплатити податки за будинки та квартири із “зайвими“ квадратними метрами

підтримай автора: оригінал
10
1.2k
0
Фото ілюстративне
Українцям потрібно сплатити податки за свої будинки та квартири. Це стосується житла, площа якого перевищує встановлені ліміти. Йдеться не лише про новобудови, а й стару нерухомість, яку було придбано чи отримано багато років тому.
Відповідну інформацію надали у Податковій службі України. Слід сплатити за квартиру, площа якої перевищує норматив у 60 кв. м, будинок площею від 120 кв. м. Оподаткування також передбачено, якщо у власності є і будинок, і квартира загальною площею понад 180 кв. м., пише Today.ua.
Начальник управління оподаткування фізичних осіб ГУ ДПС у Львівській області Володимир Коваль повідомив, що податкова ставка не перевищує 1,5% від мінімальної зарплати та встановлюється органом місцевого самоврядування. У Львові податківці нараховують податок на нерухоме майно за 2023 рік, виходячи зі ставки 1% від "мінімалки". Минулого року вона була вищою – 1,5%.
"Податкова переходить в електронні сервіси, що є зручно як для платників податків, так і для нас, податківців, які адмініструють податки, тому що це значно пришвидшує наші взаємовідносини з надсилання рішень", – пояснив Коваль.
Вказано, що податки сплачують за минулорічний період. Якщо площа квартири становить 90 кв. м, потрібно сплатити за "зайві" 30 кв. м. Якщо податкова ставка складає 1,5% - 100,5 грн, то розмір податку становитиме 3015 грн. Він сплачується раз на рік. У Львові ставка 1%, тому місцевим жителям доведеться сплатити 2010 грн за аналогічну площу.
Податок потрібно сплатити протягом 60 календарних днів з моменту отримання сповіщення.