русский корабльнахуй
 
Новини Чернівців  21 серпня 2024 16:37 

Лише двоє "за": нардепи із Буковини пояснили своє голосування за заборону діяльності УПЦ МП

підтримай автора: оригінал
9
3.5k
2
Колаж molbuk.ua
Із дев'яти народних депутатів із Буковини лише двоє підтримали закон №8371 про заборону в Україні діяльності релігійних організацій, пов'язаних із Росією.
Про це свідчать дані поіменного голосування за цей законопроєкт, розміщені на сайті Верховної ради, пише molbuk.ua
Зокрема, "за" проголосували лише Максим Заремський та Оксана Гринчук. Обоє - з партії "Слуга народу".
Четверо "слуг" - Валерій Божик, Володимир Козак, Олег Марусяк та Максим Павлюк - значаться як відсутні.
Олена Лис - не голосувала, Георгій Мазурашу утримався. А член партії "ОПЗЖ", ексголова Чернівецької ОДА Михайло Папієв проголосував проти.
У коментарі molbuk.ua Георгій Мазурашу пояснив свою позицію так:
"Я вірю в Бога, а не в конфесії і таблички. Будучи православним, років 10 ходив святити паску на Великдень у греко-католицький храм (Бог же один, правда?). Цього року святив у церкві ПЦУ. І публічно прозоро натякаю, що православним добре би ходити у ПЦУ, раз розміщений в іншій країні-агресорці Туреччині Вселенський Патріарх надав Україні Томос, хоч і зі згадкою в ньому попереднього Президента, що є дивним політичним реверансом.
Звісно, я вважаю, що в Україні не мають функціонувати релігійні організації, чий центр управління знаходиться в країні-агресорці. Тому навесні 2022 підтримав підписом законопроєкт, який і пропонував унеможливити це. Але чомусь той проєкт не був винесений в зал.
Натомість Уряд подав цей резонансний, який я сприймаю як спробу вирішувати питання в "ручному режимі", що вважаю неприйнятним. Проте я ж представляю в Раді не лише свою позицію, а, передусім, моїх (точніше наших із Володимиром Олександровичем) виборців.
Я активно комунікую з виборцями. І з цього питання теж неодноразово публічно звертався до наших виборців з проханням висловити ставлення до цього законопроєкту.
За весь час лише один підтримав цю ініціативу Уряду, і то це мій громадський помічник і диякон ПЦУ. Решта всі дали зворотній звʼязок, що проти таких змін. Тому я не міг голосувати за такий законопроєкт", - пояснив Георгій Мазурашу.
Водночас у соцмережах поширили інформацію, що народні обранці Максим Павлюк та Валерій Божик були присутні в залі, проте вийняли картки, аби не голосувати.
Кореспондентка molbuk.ua зателефонувала до Валерія Божика із проханням прокоментувати чутки, що ширяться соцмережами.
"Дурня це все. Не можу говорити за колегу. Але за себе можу сказати, що я ще із середини минулого тижня офіційно перебував на лікарняному, лежав із температурою. У сесійній залі і взагалі на роботі того дня мене не було. Ось лише тепер виходжу на роботу. Тобто я не голосував і не реєструвався як присутній. Це не те що я того ж дня покинув сесійну залу, зіславшись на стан здоров'я", - сказав нардеп.
На запитання, як би голосував, якби був у залі, нардеп відповів:
"Результати ви би побачили на табло. Зараз, яку позицію ти би не обрав, усе одно буде хейт із обох сторін. Втім, якби я голосував, то ніс би за це політичну відповідальність. А так, виходить, занедужав, то ще й винен. Можу сказати лише, що і я, і всі мої рідні ходимо до української православної церкви - саме української, а не тієї, діяльність якої заборонили".
Щодо решти народних обранців, то з ними поки не вдалося сконтактуватися. Molbuk.ua запрошує їх вийти на зв'язок і пояснити свою позицію.
Нагадаємо, вчора, 20 серпня, Верховна Рада в цілому ухвалила закон №8371 про заборону в Україні діяльності релігійних організацій, пов'язаних з Росією.
Редактор: Галина Олійник
21-08-2024, 16:37