русский корабльнахуй
 
Обласна влада  18 серпня 2024 22:38 

«Сокиряни Індастрі ХАБ»: Кабмін дав "добро" на створення у Чернівецькій області індустріального парку з інвестиціями у 620 млн грн

підтримай автора: оригінал
13
1.6k
0
До реєстру індустріальних парків включили два нових парки у Чернівецькій і Київській областях.
Таке рішення схвалили на засіданні Кабінету Міністрів України 16 серпня, пише С4 з посиланням на Урядовий портал.
За словами заступника міністра економіки Віталія Кіндратова, обидва індустріальні парки створять близько 1350 робочих місць у сфері промисловості.
Зазначається, що на території індустріального парку «Сокиряни Індастрі ХАБ» будуть виробляти будівельні матеріали, будівельні металеві конструкції і вироби, електричне устаткування та іншу технічну продукцію.
Ініціатори створення парків можуть залучати як приватне, так і державне фінансування. Крім того, внесення до реєстру дає право на отримання державного стимулювання – компенсацію витрат на будівництво об’єктів інженерно-транспортної інфраструктури та витрат на підключення до інженерно-транспортних мереж, податкові пільги, звільнення від відшкодування втрат лісогосподарського виробництва.
Загальний розмір інвестицій індустріального парку «Сокиряни Індастрі ХАБ», за інформацією уряду, може скласти 620 млн грн у період з 2024 по 2026 роки – інвесторами стануть компанії з ОАЕ та Німеччини.
До речі, індустріальний парк може з’явитися і в Чернівцях. У січні 2023 року депутати міської ради проголосували за його створення на території міста. Проєкт ще перебуває на етапі доопрацювання.
Як повідомляє Суспільне, загалом в Україні зареєстровані 90 індустріальних парків, два з них у Сокирянській громаді.
Перший парк – "Енергія Буковини" – зареєстрували у липні 2022 року на території Сербичан. Його площа становить 15 гектарів, повідомили на сторінці Сокирянської міської ради у Facebook.
Основними галузями парку є деревообробка, перероблювання та зберігання зернових, зернобобових та фруктово-ягідної сировини, логістика та альтернативна енергетика. Парк почне частково працювати з 2026 року, на повну потужність запрацює у 2029-2030 роках.
Що відомо про індустріальні парки Буковини
  • У липні 2022 року Кабмін включив до Реєстру індустріальних парків два парки з Чернівецької області. Це "Хотин Invest" у Хотині та "Енергія Буковини" на Сокирянщині. Створення парків дозволить розвивати промисловість й економіку в області.
  • У Недобоївській громаді також планують створити індустріальний парк. Так хочуть залучити інвестиції у громаду та створити щонайменше 500 робочих місць. Наразі шукають інвесторів та готують документи для реєстрації парку до Кабміну.
  • Індустріальний парк — це територія, яку виділяють для промислового розвитку. Метою створення таких парків є забезпечення підприємств спільною розвиненою інфраструктурою та забезпечення контролю над виробництвом та впливом на довкілля.