русский корабльнахуй
 
Україна  17 серпня 2024 16:30 

Відключення повертаються. Українці можуть залишитися без світла вже найближчими днями — Міненерго

підтримай автора: оригінал
7
1k
0
Україна наступного тижня може повернутися до застосування графіків відключень електроенергії через спекотну погоду і, як наслідок, зростання її споживання.
Про це, як повідомляє Міненерго, заявила заступник міністра енергетики України Світлана Гринчук. «Те, що ми будемо спостерігати наступного тижня (підвищення температури — ред.), може призвести до того, що енергетикам доведеться застосовувати графіки відключень», — сказала вона, пише NV.
Заступниця міністра нагадала, що на енергетичних об'єктах по всій країні триває ремонтна кампанія та відновлення обладнання, пошкодженого внаслідок ворожих атак, і закликала споживачів економно користуватися електроенергією.
Гринчук також рекомендувала бізнесу активно імпортувати електроенергію, щоб убезпечити себе від відключень.
Раніше повідомлялося, що за період з 22 березня країна-агресор Росія здійснила вісім ракетно-дронових атак на енергосистему України. Через пошкодження українські електростанції не можуть виробляти стільки ж електроенергії, як до атак, заявили в Укренерго.
Із 14 травня 2024 року в усіх областях України запровадили контрольовані аварійні відключення світла через значний дефіцит електроенергії.
20 травня Укренерго заявило, що в Україні через російські обстріли пошкоджено всі великі тепло- і гідроелектростанції.
Прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що Росія зруйнувала 50% української спроможності генерації електроенергії, 73% великих ТЕС не працюють через сильні пошкодження і руйнування.
За словами міністра енергетики Германа Галущенка, ситуація значно гірша, ніж у 2022−2023 роках.
Голова правління НЕК «Укренерго» Володимир Кудрицький на початку липня говорив, що ситуація з електроенергією покращиться в серпні після планових ремонтів енергоблоків українських АЕС і зміни погодних умов.
11 червня 2024 року під час виступу на церемонії відкриття конференції з відновлення в Берліні президент України Володимир Зеленський заявив про те, що Україна за допомогою партнерів має намір побудувати у 2024 році до 1 ГВт газової маневреної генерації та ще 4 ГВт у найближчі роки.
Крім того, Зеленський заявив, що внаслідок ударів російських ракет і дронів уже знищено 9 ГВт нашої потужності. При тому, що пік споживання енергії в Україні минулої зими був 18 ГВт.
Графіки погодинних відключень е/е не застосовуються для населення і промисловості з 30 липня, за винятком четверга, 8 серпня, коли було запроваджено обмеження для промисловості та бізнесу у зв’язку з виникненням дефіциту потужності в енергосистемі.