русский корабльнахуй
 
Новини Чернівців  15 серпня 2024 11:19 

Індексація зарплат у серпні 2024 року: як це здійснюють

підтримай автора: оригінал
13
2.6k
0
У липні Держслужба статистики України опублікувала індекс інфляції. За червень 2024 року по відношенню до травня він зріс на 2,2%. З урахуванням індексів інфляції за попередні місяці, у серпні 2024 настає право на індексацію доходів працівників.
Про це повідомляє департамент соціально-економічного розвитку та стратегічного планування Чернівецької міськради, пише molbuk.ua.
У 2023 році роботодавці були звільнені від обов'язку індексації зарплати.
У 2024 році згідно з Законом України "Про Державний бюджет України на 2024 рік", роботодавці знову зобов'язані індексувати зарплату працівникам з урахуванням рівня інфляції.
Здійснювати індексацію зобов’язані підприємства, установи та організації незалежно від форми власності і господарювання, а також фізичні особи, які використовують працю найманих працівників.
Зарплата підлягає індексації у межах прожиткового мінімуму, встановленого для працездатних осіб. Із 1 січня 2024 року розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб становить 3028 гривень. Таким чином, індексацію слід нараховувати у межах вказаного показника.
Нараховується та виплачується індексація одночасно з нарахуванням і виплатою зарплати за місяць, доходи за який підлягають індексації.
Статтею 3 Закону України "Про індексацію грошових доходів населення" визначено перелік грошових доходів громадян, які не підлягають індексації. Зокрема, не індексуються відпускні та лікарняні.
Якщо особа працює неповний робочий час, сума індексації визначається з розрахунку повного робочого часу/кількості календарних днів у місяці, а виплачується пропорційно відпрацьованому часу.
Невиконання роботодавцем обов'язку щодо індексації заробітної плати є недотриманням мінімальних гарантій в оплаті праці.
Працівник може звернутись до суду з позовом про стягнення належної йому суми індексації.
Редактор: Алісія Давид
15-08-2024, 11:19