русский корабльнахуй
 
Новини України  14 серпня 2024 01:30 

Давнє українське слово "шинквас". Що воно означає та чому вас це здивує

підтримай автора: оригінал
15
18.5k
0
Українське слово "шинквас" дуже давнє і вже у багатьох регіонах воно вийшло з ужитку. Але у певний час воно було доволі популярним і зараз його можна почути хіба від людей старшого віку.
Яке значення має слово "шинквас" та звідки воно з'явилося, розповідає мовознавець Олександр Авраменко на каналі в YouTube.
Як розповідає мовознавець, давнє колоритне слово "шинквас" вже вийшло з ужитку українців. І виявилось, що воно запозичене з німецької мови.
"Шинквас — це прилавок або барна стійка. А в німецькій мові, звідки це слово примандрувало до нас, шинквасом називають посудину для вина. Але за шинквасом п'ють не тільки вино, а й будь-які напої", - пояснює Олександр Авраменко.
Він навів приклад:
"Хтось любить кавувати за шинквасом, а ми з друзями — на терасі".
До речі, слово "кавувати" в українській мові нове і воно утворене за аналогією до форми "чаювати". Чаювати — пити чай, а кавувати, відповідно, — пити каву.
"Це нове слово і воно вже потрапило до академічного двадцятитомного словника української мови", - зазначив мовознавець.
І ще одне слово прийшло до нас з німецької мови — це слово "бутерброд". І українці його використовують часто. Але в українській мові є свій відповідник, яким можна замінити це слово — і це "накладанець".
Редактор: Ангеліна Петльована
14-08-2024, 01:30