русский корабльнахуй
 
Чернівці  12 серпня 2024 12:48 

На Кіцманщині місцевий фермер вирощує кавуни вагою до 20 кілограмів і дині

підтримай автора: оригінал
10
5.8k
0
Фото: КіцманьCity
Кавуни, дині та інші теплолюбні рослини вже не є дивиною для Буковини. Зі зміною клімату та виведенням швидкостиглих сортів раніше недоступні для нас рослини можна виростити на присадибних ділянках чи полях. Але вони все ж потребують особливого догляду і грамотної агротехніки.
Вже кілька років окрім традиційних сільгоспкультур вирощує кавуни та дині на полі поблизу села Кліводин місцевий фермер Василь Івасюк. Вчитель історії за освітою, Василь Івасюк, вже 19 років займається фермерством. Кілька років очолював Асоціацію фермерів у Чернівецькій області. Про це пише Медіа агентство АСС з посиланням на інформацію видання Кіцмань.City.
Основні культури, які вирощує фермер на більшості посівних площ - зернові, соя. Овочі, баштанні культури, які займають відносно невеликі площі, потребують дуже багато ручної праці. А зі зміною клімату, спекотним і часто посушливим літом, доводиться використовувати крапельний полив, розповідає Василь Івасюк.
Вже кілька років на полях фермера ростуть кавуни і дині. Розсаду для цих теплолюбних баштанних культур потрібно вирощувати в теплиці. На полі обов’язковий крапельний полив, тоді кавуни виростають 10-20 кілограм вагою. А ще місцеві кавуни дуже смачні і солодкі.
«Ми звикли до херсонських кавунів, але через війну вже кілька років їх практично не привозять до нас. Але привозять з інших регіонів, де, через потепління клімату, теж почали вирощувати баштанні. За відгуками покупців, які минулого року смакували буковинськими кавунами, вирощені у нас навіть солодші і соковитіші. Можливо, це залежить від сортів, - розповідає Василь Івасюк. - Цього року посадили на 2,5 гектара кавуни сортів Талісман, Атаман і Балатон. Вони висаджені з такими інтервалами, щоб плодоносили і в серпні, і у вересні. Також маємо 30 соток дині сортів Мазін і Ребека. Усі баштанні мають крапельний полив, у який ми додаємо мікродози якісних норвезьких мінеральних добрив».