русский корабльнахуй
 
Україна  12 серпня 2024 09:42 

Росіяни влаштували пожежу на ЗАЕС: що відомо на цей час

підтримай автора: оригінал
9
745
0
Президент України Володимир Зеленський заявив, що російські окупанти влаштували пожежу на території Запорізької АЕС — це зафіксували з Нікополя.
Натомість окупаційна адміністрація звинуватила в пожежі Україну. Про пожежу Зеленський повідомив ввечері 11 серпня у соціальних мережах, пише Медіа агентство АСС з посиланням на hromadske.
Глава держави опублікував відео, на якому видно пожежу на Запорізькій АЕС. За словами президента, станом на 22 годину 11 серпня показники радіації в нормі. Проте він наголосив, що поки російські окупанти зберігають контроль над атомною станцією, нормальною ситуація «не є й не може бути».
Зеленський також зазначив, що чекає реакції міжнародної спільноти та МАГАТЕ.
«Лише український контроль над Запорізькою станцією може гарантувати повернення до нормальності та повної безпеки», — підкреслив глава держави.
Начальник Нікопольської районної військової адміністрації Євген Євтушенко з посиланням на джерела повідомив, що росіяни підпалили в градирні автомобільні шини «у великій кількості».
«Можливо, це провокація, або спроба створити паніку в населених пунктах на правому березі колишнього водосховища», — припустив він.
Водночас ставленик росії у Запорізькій області Євген Балицький звинуватив у пожежі Україну. Він стверджує, що загоряння на об’єкті охолоджувальних систем ЗАЕС сталося після обстрілу.
Балицький додав, що наразі всі 6 енергоблоків станції перебувають у» холодному зупині», загрози парового вибуху та інших наслідків немає. За його словами, радіаційне тло навколо АЕС та міста Енергодар «у нормі».
Що відомо станом на ранок 12 серпня
Вранці 12 серпня начальник Дніпропетровської ОВА Сергій Лисак повідомив, що пожежа на території Запорізької АЕС припинилася. Рівень радіації на Нікопольщині в нормі.