русский корабльнахуй
 
Новини Чернівців  07 серпня 2024 15:40 

У Чернівцях медики видалили масивний тромб із головного мозку пацієнта

підтримай автора: оригінал
8
892
0
У Чернівцях медики видалили масивний тромб із головного мозку пацієнта. Ендоваскулярна тромбектомія при ішемічному інсульті – це інноваційний метод лікування.
Про це повідомляє ОКНП "Чернівецька обласна клінічна лікарня".
Завдяки тромбектомії, у випадку дотримання умов "терапевтичного вікна" вдається запобігти ушкодженню мозку в наслідок інсульту в найкоротші терміни.
Ішемічний інсульт проявляється гострим порушенням мозкового кровообігу через тромбоз судин, які кровопостачають головний мозок.
Як відзначає медичний директор з організації невідкладної медичної допомоги Чернівецької обласної клінічної лікарні Людмила ЗБАНЧУК, наразі існують сучасні діагностичні та лікувальні методики, які дозволяють в найкоротші терміни виявити оклюзію артерій і забезпечити як механічну, так і медикаментозну реваскуляризацію. Це дозволяє не тільки зберегти життя пацієнту, але і значно зменшити інвалідизацію, пришвидшити лікування та покращити якість його життя.
- У випадку оклюзії мозкових артерій, спричиненої масивним тромбозом, тромболітична терапія є неефективною. Необхідно проводити тромбектомію – видалення тромбу механічним шляхом. Ця методика є максимально ефективною, якщо її виконати впродовж 6 годин з моменту оклюзії судин головного мозку, - каже Людмила ЗБАНЧУК.
- Вперше мали справу з досить масивним тромбозом. Були тромбовані відразу дві артерії головного мозку – передня мозкова та середня мозкова. Застосувавши тромбектомію, вдалось повноцінно реканалізувати обидві мозкові артерії - відновити кровообіг в головному мозку, - додає інтервенційний хірург Чернівецької обласної клінічної лікарні Назар ГАНДЗІЙ.
Лікар розповідає, що технічно дане оперативне втручання було досить складне. Довелось застосувати декілька методик аспірації з використанням стент-ретривера, для досягнення позитивного результату.
Оперативне втручання проводиться за допомогою ангіографа, який візуалізує судини. Через пункцію, діаметром до 2-х мм., стегнової артерії завели високотехнологічні неврологічні інструменти, призначені для проведення аспірацій (неврологічні мікрокатетери, мікропровідники, аспіраційні катетери, стент-ретривери) до місця оклюзії (тромбозу судин).
У даному випадку в середні та проксимальні відділи передньої та середньої мозкових артерій. Застосувавши декілька комбінованих методик тромбаспірацій, з одночасним використанням стент-ретривера, аспіраційних катетерів, аспіраційної помпи – аспірували (дістали) тромботичні маси із мозкових артерій, які іх оклюзовували.
Медики застерігають, що у випадку ішемічного інсульту дуже важливо вчасно відреагувати та доставити пацієнта до лікарні якомога швидше.
Редактор: Анна Семьонова
7-08-2024, 15:40