русский корабльнахуй
 
Новини Чернівців  07 серпня 2024 14:36 

У Чернівцях цього року провели тендерів на закупівлю дронів на 14,5 мільйонів гривень: які суми виділяють у сусідніх містах

підтримай автора: оригінал
13
1.5k
0
Військові на передовій найбільше потребують дронів. Їх закуповують не лише військові частини, а й міські ради.
"МБ" проаналізував у Prozorro цьогорічні закупівлі дронів у Чернівцях та трьох сусідніх містах за пів року.
Станом на липень, у 2024 році виконавчим комітетом Чернівецької міської ради було оголошено сім тендерів на закупівлю дронів на суму 14,5 мільйонів гривень. Востаннє дрони купували у травні.
Також наприкінці липня була оголошена закупівля трьох квадрокоптерів DJI Mavic 3Т Enterprise(Termal) на суму 501 тисяча гривень. Тендер проведуть у серпні.
Загалом Чернівецька міська рада за пів року закупила майже 300 дронів різних марок.
Здавалося би закупівлі здійснюють, але, як виявилося, у порівнянні з іншими містами їх значно менше.
Цього року виконавчим комітетом Івано-Франківської міської ради було проведено 62 тендери на закупівлю дронів на суму понад 96 мільйонів гривень. Тендери на закупівлю дронів різних марок оголошують майже щотижня. Часто купляли Квадрокоптер DJI Mavic 3 Fly More Combo, їх у деяких тендерах купують по сто штук.
Виконавчим комітетом Хмельницької міської ради проведено 32 тендери на закупівлю дронів на суму 96,5 мільйонів гривень. Тут найчастіше купують дрони типу Mavic3Т, які є найпопулярнішими і найзатребуванішими серед військових.
Виконавчим комітетом Тернопільської міської ради було оголошено 21 тендер на закупівлю дронів на суму майже 55 мільйонів гривень.
Щоб зрозуміти, чому Чернівецька міська рада закупила найменше дронів, ми порівняли бюджети чотирьох міст. І виявилося, що у Чернівцях бюджет найбільший.
Відповідно до інформації Чернівецької міської ради, бюджет Чернівців у 2024 році склав 4,5 млд грн. Понад 250 мільйонів гривень планується спрямувати на видатки, що пов'язані з війною.
Бюджет Івано-Франківської міської ради становить 4,4 млрд грн. На обороноздатність спрямували 300 мільйонів гривень, а саме на закупівлі для військових (дрони, автомобілі), субвенції тощо.
Загальний обсяг бюджету у Хмельницькому на 2024 рік визначено у сумі 4,1 млд. грн. Видатки на обороноздатність передбачені у сумі 425 млн грн.
Бюджет Тернополя склав майже 3,4 мільярди гривень. З них 190 мільйонів гривень виділили на програму "Обороноздатність", яка спрямована на підтримку військовослужбовців.
На пресконференції мер Чернівців Роман Клічук розповів, що дрони закуповують, відповідно до запитів військових, які звертаються з цього приводу до Чернівецької міської ради.
"Є два способи, за якими ми закуповуємо дрони. Військові звертаються до нас з офіційним листом і просять, щоб ми виділили кошти на закупівлю дронів. Ми їм перераховуємо гроші за субвенцією, а бригада уже закуповує самостійно дрони. А другий варіант, якщо у цієї бригади немає можливості купити дрони, то ми їм закуповуємо і передаємо", - пояснив Роман Клічук.
Мер обурився на зауваження, що Чернівецька міська рада оголосила найменше тендерів на найменшу суму. Він вважає, що необ’єктивно оцінювати за тендерами, а потрібно враховувати суми.
"Для військових хіба є різниця, що ми оголошуємо тендери і піаримося, чи ми просто перерахували гроші, тому що їм так простіше і швидше закупити дрони? Вони просять перерахувати 10 мільйонів гривень і бригада сама закуповує дрони. І ми це робимо. Чи краще їм сказати "ні" і почати самим купувати. Ми вибираємо той шлях, який є важливим для військових. І це необ’єктивно оцінювати, що ми закупили за тендерами, потрібно оцінювати суми, які витратили на дрони", - сказав Роман Клічук.
Редактор: Людмила Осадчук
7-08-2024, 14:36